Tarih: 23.07.2014 11:00

Bayramda sağlığınıza dikkat edin

Facebook Twitter Linked-in

DEĞİŞEN BÜNYESİ RESETLEMEYİN

Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Nişancı Kılınç,

‘Bayramda Beslenme Nasıl Olmalıdır’ konusu hakkında açıklamalarda bulundu. Kılınç, bayramda herkesin dikkatli beslenmesi gerektiğini ve özellikle oruçta belirli bir saate alışkın olan bünyenin çok fazla zorlanmaması gerektiğini söyledi.  Kılınç açıklamasının devamında, “Ramazan boyunca değişen yemek saatleri, öğün sayısı ve beslenme düzeni ile beraber fiziksel aktivitenin azalması metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Bütün bunlarla birlikte zengin iftar sofraları bu süreçte vücut ağırlığında artış olabilmekte ve de bayram süresince de yenilerini eklemek mümkün olmaktadır.”

 

İKRAMLAR ÇOK YOĞUN OLACAK

“Ramazan Bayramı kültürümüz gereği ailelerin, büyüklerin ziyaret edildiği ve dostların bir araya geldiği, ikramların, ziyafetlerin bol olduğu bir süreç olması sebebiyle alınan kilolara yenisini eklemek mümkündür. Hem öğün sayısının artması, hem de bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler, baklavalar gibi yiyeceklerin ikramı ve yenilen miktarlarının artması nedeni ile kilo almak kaçınılmaz olmaktadır. Ayrıca ramazan ayı boyunca iki öğün beslenmeye alışmış olan midenin, bayramda fazla ve ağır gıdalarla karşılaşması bireylerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, hazımsızlık, gaz gibi mide ve bağırsağı etkileyen sindirim sistemi rahatsızlıklarına, kronik hastalığı olan bireylerde ise daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.”

 

ANİ KİLO ALMALAR OLABİLİR

“Yukarıda saydığımız gerek kilo almayı gerekse de sindirim sistemi rahatsızlıklarını engellemek için yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde bazı kurallara dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Bayramda çok sınırlayıcı kısıtlı bir diyete kesinlikle gerek duyulmamalı sadece ikramlarda ve evde yenilecek yiyeceğin türü ve miktarına özen gösterilmesi gelişebilecek problemlerin önlenmesinde yeterli olacaktır. Bunun için de özellikle ikramlarda gerekirse hayır demeyi bilmeliyiz ve de kendimiz misafir ağırlarken de sağlıklı seçenekleri sunmayı ve ısrarcı olmamayı alışkanlık haline getirmemiz gerekmektedir.”

 

METABOLİZMA DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR

“Ramazanın sona ermesi ile gelen 3 günlük Ramazan Bayramı’nda beslenme düzeninde ve biçiminde birtakım değişiklikler olsa da temel prensip sağlıklı beslenmeye yumuşak geçiş yapmak, ilk gün hafif daha sonra arttırarak sağlıklı besinleri daha rahat tüketerek beslenmek ve bunu sürekli kılmak olmalıdır. Oruçtan çıkılan bu ilk günlerde artmış sıvı ihtiyacını karşılamak için özellikle bol su içilmesi gerekmektedir.

 

 

Bayramın ilk günü ve diğer bütün günler için kahvaltı çok önemlidir ve kesinlikle atlanmaması gereken günün en önemli öğünlerinden biridir. Bu nedenle bayram sabahı güzel ve doyurucu bir kahvaltı ile güne başlamak gerekir. Ailenin ve beklide akrabaların, komşuların bir araya geldiği bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası cazip gibi görünse de Tam buğday ekmeği veya çok tahıllı ekmek,  az yağlı beyaz peynir, haşlanmış yumurta, zeytin, mevsim yeşillikleri ve meyvelerinden oluşan bir sofra tercih edilmelidir”

 

 

ET YEMEKLERİNDEN UZAK DURUN

“Öğlen ve akşam öğünlerinde ise yağda kızartılmış et yemeklerinin, bol yağda yapılmış zeytinyağlı dolmaların ve yağlı böreklerin yerine, ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş et yemeklerinin, çok az zeytinyağı ile yapılmış zeytinyağlı sebze yemeklerinin, yağsız ve lor peyniri ile yapılmış ve fırında pişirilmiş böreklerin, mevsim salatalarının ve içecek olarak da ayranın veya cacığın bulunduğu düşük kalorili, hafif ve sağlıklı yemeklerin tüketilmesi uygun olacaktır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —