Başıboş hayvanlar aşılanıyor

Başıboş hayvanlar aşılanıyor

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kuduz hastalıklarına karşı hayvanları aşılama yapıldığı bildirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Recep Kırbaş yaptığı açıklamada, 2014 yılında programa alınan 2232 köpek ve kediden 2232 köpe

HASTALIĞA KARŞI KORUNMASI SAĞLANMAKTA

Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  kuduz hastalığı ile mücadele kampanyası dahilinde il çapında aşılama çalışmaların devam etiğini belirten İl Müdürü Recep Kırbaş, “ 2014 yılında programa alınan 2232 köpek ve kediden 2232 köpek ve kedi kuduz hastalığına karşı koruma maksadıyla kuduz aşısıyla aşılanmıştır. Uygulanan kampanya sayesinde insanlarla iç içe olan evcil hayvanların virüsü dolaylı yoldan insanlara bulaştırılmasının engellenmesinin yanı sıra ekonomik değeri olan hayvanların da bu hastalığa karşı korunması sağlanmaktadır.”

 

2013’DE 2000 KEDİ VE KÖPEK AŞILANDI

Kuduzdan korunmaya yönelik aşı kampanyası 4 Mart- 3 Mayıs tarihleri arasında düzenlendiğini ifade eden Kırbaş, “ 2013 yılı içerisinde programa alınan 2000 köpek ve kedi kuduz hastalığına karşı aşılanmıştır. 2014 yılı ocak ayından itibaren Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Müdürlüğümüze ihbarı yapılan 40 köpek müşahede altına alınmış olup; müşahede sonucu ilgili kurumlara bildirilmiştir. Kuduz aşılama çalışmaları yıl boyu devam etmekte olup kuduzla ilgili ihbarlar Müdürlüğümüz elemanları tarafından titizlikle takip edilmektedir. Kuduz hastalığı; etçiller başta olmak üzere bütün sıcakkanlı hayvanlarda ‘encephalomyelitis’ meydana getiren öldürücü viral bir enfeksiyondur. Zoonoz bir hastalık olup insanlara bulaşarak ölüme sebebiyet verdiğinden korunulması gereken önemli bir hastalıktır. Isırma suretiyle bulaşan bu hastalığın yayılmasında evcil ve yabani etçillerin büyük etkisi vardır. Bu virüsü taşıyan yabani hayvanların evcil hayvanları ısırması sonucu virus yayılım göstermektedir. Ayrıca böcek yiyen ve kan emen yarasalarında yayılımda önemli bir etkisi vardır.”

 

3-4 GÜN SÜRÜYOR

Kuduz seyrinde enfeksiyon 3 devrede kendini gösterdiğini belirtenKırbaş, “ Sükûnet Dönem: Bu dönem hareket değişiklikleri ile karakterizedir. Çok yavaş gelişir. Korkaklık ve sinirlilik en önemli belirtilerdir. Ayrıca evden uzaklaşma, yabancı cisim yeme ve yutkunma zorluğu vardır. Bu dönem 1-3 gün sürer. Saldırgan Dönem: Hayvanlarda huzursuzluk artar, ısırma arzusu vardır. Genellikle yavaş seyreden bu dönemde kudurma meydana gelir. Felç Dönemi: Ölümden kısa bir süre önce oluşan bu devrede, yüz kasları, gövde ve ayak kaslarında meydana gelir. Alt çene felci nedeniyle hayvan yem ve su alamaz duruma gelir. Bu dönem hastalığa karşı korunması sağlanmaktasürer.”

 

ORTAK PROGRAM YÜRÜTÜLÜYOR

Kırbaş, “Müdürlük olarak, kuduzla ilgili mücadelede kurumlar arası işbirliği yaparak, özellikle Mahalli idareler, İl özel İdaresi, Sağlık Müdürlükleri, Üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile koordineli çalışma gösterilerek ortak mücadele programı yürütmekteyiz.”