Tarih: 09.07.2013 01:21

Bağdaki üzümlerde hastalık aradılar

Facebook Twitter Linked-in

KURŞUNİ KÜF HASTALIĞI

Gezilen bağlarda kurşuni küf hastalığı görüldüğünü belirten Ziraat Mühendisi Şenol Erkol erken teşhisin önemli olduğunu belirtip çiftçilere gerekli tavsiyelerde bulundu.Erkol ,mücadele zamanının başladığını, mutlak suretle kurşuni küf hastalığının mücadelesinin yapılması gerektiğini vurguladı.  İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Mustafa Hediye Delice için üzüm üretiminin çok önemli olduğunu belirterek ilçede bir yandan bağ alanlarını genişletmeye çalışırken diğer yandan da eski bağları modernize etmek için gayret sarf ettiklerini bildirdi.

ŞARAPTA KULLANILIYOR

Hediye yaptığı açıklamanın devamında, “İlimizde halen sofralık, şaraplık ve kurutmalık olmak üzere 23.992 dekar bağ alanı mevcuttur. En fazla bağ alanı 11.312 dekar ile Delice ilçemizde bulunmakta olup, bunu 4620 dekar ile Merkez ve 3600 dekar ile Sulakyurt ilçemiz izlemektedir. Fungal bir hastalık olup kışı yere düşen bitki artıkları arasında geçirir. Salkım üzerindeki tanelerde ilk olarak yuvarlak pembemsi lekeler oluşur. Hastalık şiddetini arttırdığında bu lekeler büyümeye ve koyulaşmaya başlar, zamanla üzeri gri renkli küf tabakasıyla kaplanır. Hastalığın ortaya çıkmasında mutlak su damlası olmalıdır. Ekonomik kayıplara yol açan bir hastalıktır.

AŞIRI SULAMA YAPILMASIN

Aşırı sulama ve gübreden kaçınılmalı. Asmanın iyi havalandırılması sağlanmalı.(Yaprak alma) Hasat zamanında yapılmalı, geciktirilmemeli. İlk ilaçlama, danelere ben düşme döneminde yapılmalıdır. Hastalık seyrine, kullanılan ilacın etki süresine ve yağış durumuna göre 1-2 ilaçlama yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda; üzümler olgunluk dönemine yaklaştığı için etki süresi kısa olan ilaçlar kullanılmalıdır. Kimyasal mücadelede Fenhexamid, İprodione, Pyrimethanil, Procymidone gibi etki maddeli ilaçlar kullanılır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —