Tarih: 13.04.2015 10:20

Avrupa'ya açılıyorlar

Facebook Twitter Linked-in

Avrupa'ya açılıyorlar

Kırıkkale Alişen İğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri AB Projesi kapsamında Avrupa'ya açılıyor.

48 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Proje hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü Musa Karakoç, Projemizin katılımcı grubu Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik ve Kız Meslek Lisesi Yaşlı ve Hasta Hizmetleri alanı öğrencileridir. 6 refakatçi öğretmenle birlikte 48 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar öncelikle Ağrı ve Kırıkkale illerinden seçilecektir” dedi.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ ARASINDAN SEÇİM YAPILACAK

Karakoç, Projemizin katılımcı grubu Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik (28 kişi) ve Kız Meslek Lisesi Yaşlı ve Hasta Hizmetleri  (14 kişi) alanı öğrencileridir. 6 refakatçi ile 48 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılar proje ortaklarımızın öğrencileri ve öğretmenleri arasından seçilecektir. Avrupa Birliği'nin 2006 yılı sonrası için halk sağlığını iyileştirmeyi, hastalıkları önlemeyi ve sağlığı tehdit eden risk kaynaklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bir "Halk Sağlığı Programı" hazırlaması ile ülkemizde de bu paralelde Evde Sağlık-Bakım Hizmetleri yönergesi hazırlanarak evde sağlık hizmeti verilmesi gereken kişiler ve özellikleri belirlenmiştir” diye konuştu.

NÜFUS ARTIŞI

Karakoç, Ülkemizde son yıllarda yaşlı nüfusunda bir artış meydana gelmektedir. Bunun sonucunda özellikle yaşlı vatandaşlarımızın hasta sayısında artışlar olmakta ve sağlık hizmetinde desteğe ihtiyaçları da ciddi oran artmaktadır. Ev de sağlık-bakım hizmetleri ile sağlık kurumlarımızın ve bakıma ihtiyacı olan hastalarımızın kazanımlarında önemli ölçü de artılar olmaktadır. Hastanede evde sağlık-bakım hizmeti verilebilecek durumda olan hastalarla ilgilenmeyecek olan hastane personelinin verimi artmaktadır” dedi.

3 AYRI UYGULAMA

Karakoç, Evde Sağlık-Bakım Hizmetleri 3 şekilde uygulanmaktadır.  Aile Hekimleri tarafından, aile hekimliği mevzuatı doğrultusunda verilen Evde Sağlık hizmetleri,   Hastaneler bünyesinde kurulan Evde Sağlık-Bakım Hizmet Birimleri tarafından verilen Evde Sağlık-Bakım Hizmetleri,  Kırsal bölgelerdeki vatandaşlara, sağlık müdürlükleri tarafından oluşturulan,  mobil ekipler vasıtasıyla verilen Evde Sağlık-Bakım Hizmetleri şeklindedir. Bu hizmetleri sunacak olan personellerden hemşireler ve evde bakım hizmeti personeli proje katılımcılarımızın ileride çalışacakları kadrolardır. Bu kadrolarda görev yapacak olan sağlık meslek liseleri hemşirelik alanı ve kız meslek liseleri evde bakım hizmetleri alanı öğrencileri AB ülkelerinde Evde Bakım Hizmetlerinin eğitim ve uygulama boyutunu öğrenme imkânını elde edeceklerdir.”

30 KASIM 2015'TE SONA ERECEK

Karakoç, şöyle devam etti; Ülkemizde 2010 yılından itibaren bütün ülke genelinde verilmeye başlanan Evde Sağlık-Bakım Hizmetlerinin kalitesinin artırılması, hizmet standartlarının AB'ye uygun duruma getirilmesi ve geliştirilmesi ülkemizin AB'ye katılımı sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu çerçevede katılımcı gönderen kurumlarımızın ve bu alanda hizmet verecek öğrencilerinin AB üyesi ülkelerde uygulanan Evde Sağlık Hizmetlerini yerinde görüp incelemeleri, yapılan iyi uygulamaların kurumlara aktarılması büyük önem arz etmektedir. Bu proje ile katılımcılarımız AB üyesi ülkelerdeki Evde Sağlık-Bakım Hizmetlerini ve daha sonra devam eden sağlık hizmetlerini yerinde görerek, inceleyerek ve eğitim çalışması yaparak iyi uygulamaları halkımızın hizmetine sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla katılımcılarla Macaristan, İspanya, Romanya ve Portekiz ülkelerinde 2015 yılı Nisan - Haziran ayında Evde Sağlık-Bakım Hizmetlerini yerinde görüp inceleme ve eğitim çalışması yapılacaktır. Projemizin uygulama süresi 12 aydır. Proje 30 Kasım 2015 tarihinde sona erecektir. Projenin yurtdışı uygulaması, toplam 48 kişilik katılımcı ile 14- 27 Haziran 2015 tarihlerinde 2 hafta süre ile gerçekleştirilecektir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —