Avrupa´da mesleki gelişimlerini artırdılar
Kırıkkale Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi proje ekibi tarafından 2017 yılı teklif çağrısı dönemi, Erasmus+ Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği faaliyeti kapsamında sunulan ve Ulusal Ajans tarafından kabul edilen 2017-1-TR01-KA102-038606 numaralı ?Geleceğin Usta Elleri, Mesleki Eğitim Öğrencileri? adlı Avrupa Birliği projesinin Çek Cumhuriyeti ve Macaristan hareketlilikleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Çek Cumhuriyeti ve Macaristan´a gerçekleştirilen ikişer hareketlilikte toplam 28 öğrenci mesleki stajlarını, alanlarında en seçkin kurumlarında tamamladılar.
ÇEK CUMHURİYETİ HAREKETLİLİĞİ
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 12.sınıflarında eğitim gören 14 öğrenci, beraberindeki refakatçi öğretmenler Neslihan Uluyüz ve Şebnem Güçlü nezaretinde, Çek Cumhuriyetinin Prag şehrinde faaliyetlerini sürdüren První soukromá hotelová ?kola, spol. s r. o. kurumunda 14 günlük stajlarını 14-27 Ocak 2018 ve 28 Ocak-10 Şubat 2018 tarihlerinde 7´şer kişilik iki grup halinde tamamladılar. Öğrenciler mesleki stajlarında Pasta Süsleme ve Çikolata Hazırlama Teknikleri hakkında Avrupa´da uygulanan yöntem ve teknikleri yerinde, uygulamalı olarak görme şansı buldular.
STAJ FAALİYETLERİ TRT EKRANLARINDA
Koordinatörlüğünü Neslihan Uluyüz´ün yaptığı proje, yurtdışında uygulanan en iyi projeler arasında yer alarak Türkiye Ulusal Ajansı tarafından AB Delegasyonuna bildirildi. AB projelerini yakından takip eden AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Ümit Sezgi ve TRT Ekibi, Çek Cumhuriyetinde devam eden staj faaliyetlerini yakından izleyerek proje hazırlama, sunma ve uygulama aşamaları hakkında proje koordinatörü Neslihan Uluyüz ile röportaj yaptı.
ÖĞRENCİLER, TEORİK BİLGİLERİ AB ÜLKELERİNDE PRATİĞE DÖKTÜLER
Staj faaliyetlerinin TRT ekranlarında yayınlanan ERASMUS+ İNSAN ÖYKÜLERİ programında yayınlanabilmesi için TRT yapım ve yönetmenleri Muhammet Şimşek ile Nalan Golal nezaretinde çekimler yapıldı. Çekimlerde öğrencilerin staj faaliyetleri esnasındaki çalışmalarından görüntülerle öğrencilerle uygulama ve sohbet yapıldı. Proje Koordinatörü Neslihan Uluyüz, yapılan çekimlerle ilgili olarak ?Öğrencilerimizin okulumuzda edindikleri teorik bilgileri AB ülkelerinde uygulamalı olarak, yeni yöntem ve tekniklerle pekiştirmesi çocuklarımızın mesleki gelişimleri açısından son derece önemlidir. Bizler de öğrencilerimizin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak adına hazırladığımız AB projelerinde yurtdışı ortaklarımızı seçerken son derece titiz davranmaktayız. Bizim ve Ulusal Ajans tarafından yakından takip edilen başarılı kurumlarla yaptığımız ortak faaliyetlerin TRT ekranlarında yayınlanacak olması hem okulumuz hem de ilimiz adına büyük bir kazançtır? diyerek çekimlerden dolayı duydukları memnuniyeti yansıttı.
EN KISA ZAMANDA TRT´DE YAYINLANACAK
AB Delegasyonu Türkiye Temsilcisi Ümit Sezgi ise, ?Yurtdışında uygulanan en başarılı projelerden birini takip etmek ve çekim yapma şansı bulmak bizler için de çok önemli bir olaydır. Projenin hazırlanması ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim? diyerek çekimlerin en kısa süre içerinde TRT ekranlarında yayınlanacağını belirtti.
MACARİSTAN HAREKETLİLİĞİ
Öte yandan Bilişim Teknolojileri Alanı 12.sınıflarında eğitim gören 14 öğrenci, beraberindeki refakatçi öğretmenler Filiz Kaldırım ve Serkan Özcan nezaretinde, Macaristan´ın Budapeşte şehrinde faaliyetlerini sürdüren Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola kurumunda 14 günlük stajlarını 21 Ocak-3 Şubat 2018 ve 15-28 Nisan 2018 tarihlerinde 7´şer kişilik iki grup halinde tamamladılar. Öğrenciler mesleki stajlarını gelişmiş Bilişim Atölyelerinde, Bilgisayar bakım, temizlik ve donanım özellikleri hakkında Avrupa da uygulanan yöntem ve teknikleri yerinde, uygulamalı olarak görme şansı buldular.
ÇEŞİTLİ SOSYAL FAALİYETLERE DE KATILDILAR
Staj faaliyetlerinin yanı sıra öğrenciler çeşitli sosyal etkinliklere ve kültürel gezilere katılarak AB ülkelerini yakından tanıma şansı bularak kişisel gelişimlerine önemli derecede katkı sağladılar. Ayrıca öğrenciler katıldıkları staj faaliyetleri ve sosyal aktivitelerde ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek AB ülkelerin de ülkemiz hakkında olumlu bakış açısı gelişmesine katkı sağladılar.
YURTDIŞI HAYAL DEĞİL
Ülke genelinde ses getiren başarılı bir AB projesine imza atan Kırıkkale Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdiresi Hatice Özdemir ise yaptığı açıklamada, ?Erasmus+ projeleri sayesinde yurtdışında staj yapma fikri okulumuz öğrencileri için bir hayal olmaktan öteye geçerek gerçekleşmiştir. Yapılan staj faaliyetleri sayesinde öğrencilerimizin mesleki bilgi ve becerileri üst seviyeye çıkmıştır. Bunun neticesi olarak, öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduktan sonra istihdam edilirlikleri artacağından Mesleki Eğitimin gelişimi açısından projemiz önemli bir görevi yerine getirmiştir. Yurt dışı hareketliliklerimiz sayesinde öğretmen ve öğrencilerimiz de AB projelerine karşı ilgi artmış ve daha çok AB projesi yapma istekliliğimiz üst seviyeye çıkmıştır. Bu anlamda Ulusal Ajans tarafından desteklenen Erasmus+ projeleri, öğretmen ve öğrencilerimizin vizyonlarının genişlemesine katkı sağlamıştır. ?Geleceğin Usta Elleri, Mesleki Eğitim Öğrencileri? adlı AB projemizin hazırlanmasında ve uygulanmasında emekleri geçen bütün öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederim? dedi.