Tarih: 11.02.2011 09:57
ASTIM TEHLİKESİ
ASTIM NEDİR, ASTIMIN BELİRTİLERİ NELERDİR
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLARIN FARKLI SEBEPLERİ VAR
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü?nün yaptığı açıklamaya göre, bulaşıcı olmayan hastalıkların farklı sebepleri var. Fakat onlar mikroplardan, bakterilerden veya diğer canlı organizmalardan kaynaklanmadığı belirtildi.
ASTIM NEDİR?
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü?nün yaptığı açıklamaya göre, Astım bronş dediğimiz akciğer içi hava yollarının müzmin iltihabi bir hastalığı olduğu belirtildi. Açıklama da şu ifadelere yer verildi; ?Onlar asla bir insandan diğerine geçmez. Bu hastalıklarda mikrop öldürücü ilaçların veya antibiyotiklerin bir faydası olmadığını bilmek gerekir. KOAH, ASTIM, Kalp Damar Hastalıkları, Diyabet, Hiper Tansiyon gibi hastalıklardır. Bu iltihap alerjiye veya sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı gelişebilir. Astımda: -Havayolları iltihaplı, şiş ve kızarıktır -Havayolları iltihaba bağlı daralmıştır -Havayollarında aşırı duyarlık vardır.
ASTIMIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Astım, çoğu kez nefes darlığı ile kendini belli eder. Hastalar bunun ?göğüste tıkanma, sıkışma, nefesin yetmemesi, nefes nefese kalma? gibi sözcüklerle ifade ederler. Rastlanan diğer şikâyetler; öksürük, hırıltılı solunum (nefes alıp verirken hırıltı?, hışırtı, ıslık sesine benzer bir sesin duyulması) ve zorla çıkarılabilen az miktarda balgamdır. Hastaların tümünde, bu şikâyetlerin hepsi bir arada bulunmayabilir ve örneğin sadece öksürük veya hırıltı şeklinde belirti verebilir.
ASTIM ATAKLARINI NELER OLUŞTURABİLİR?
Ev tozu akarları, Çimen, ağaç, hububat polenleri, Küfler, Hamam böcekleri, Kedi, köpek, kuş gibi ev içersinde beslenen hayvanlar, Nezle grip gibi enfeksiyonlar, Sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek ,boya kokuları gibi ağır kokular, otomobil içersindeki kokular,sis ve hava kirliliği, Psikolojik faktörler, Egzersiz, Aşırı rutubetli iklim, Hava ve mevsim şartlarında değişim, Gülme, ağlama gibi ani sık nefes alış verişini gerektiren manevralar, Mesleki faktörler
ASTIM VE TEDAVİ
Astımlı hastaların tedavisinin temelini eğitim oluşturmaktadır. Hasta hastalığı ile ilgili tüm bilgilere sahip olmalı, hekim ile sürekli diyalog halinde olmalıdır. Sağlığındaki en ufak değişimleri hekimiyle paylaşmalı ,önerilen ilaçları önerilen süre düzenli kullanmalı ,düzenli kontorollerine gitmelidir. Eğer hasta günlüğü tutması ve PEF metre ölçümleri yapması istendiyse bunları aksatmadan ve bıkmadan yerine getirmelidir bu öneriler tutulduğu zaman astımın tam kontrolü mümkün olabilir. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma (inhalasyon) yolu ile kullanılan ilaçlardır ve özel aletlerle verilmektedir. Bu değişik aletlerin kullanımı konusunda mutlak surette hekiminizden eğitim almalı ve tekrarlayan vizitlerde doğru kullanıp kullanmadığınız hekim tarafından kontrol edilmelidir.
ASTIM ATAĞINDA NE YAPACAĞIM?
Astım atağında kullanmakta olduğunuz kısa etkili beta mimetik ilacı 2 nefes almanız gerekmektedir. Şayet nefesinizde bir düzelme hisstemezseniz 20 dakika sonra 2 nefes daha bu ilaçtan alabilirsiniz. İkinci ilaç alımından 20 dakika sonra hala nefesiniz düzelmedi ise ve özellikle durumunuz daha da kötüye gidiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna baş vurarak acil yardım almanız gerekebilir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —