Tarih: 08.05.2014 10:25

Astım nöbetlerinde dikkatli olun

Facebook Twitter Linked-in

İLAÇ TEDAVİSİNİN ÖNEMİ

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, 6 Mayıs Dünya Astım Günü ile ilgili açıklamada bulundu. Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık çocukluk döneminde daha sık olduğuna dikkat çeken Uzun, Dünyada ve Ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavinin bulunduğunun altını çizdi.

 

ASTIMIN KESİN SEBEBİ

Astımın kesin sebebinin belli olmadığını kaydeden Uzun, "Genel kabule göre, doğuştan soluk boruları duyarlı bireylerde çevresel koşulların etkisi ile astım oluşmaktadır. İç ve dış ortam hava kirliliği, alerjenler ve meslekler (boyacılık, marangozluk, kuaförlük) en sık risk faktörleridir. Astımın tipik özelliği bronşların ödem nedeni ile daralmasından dolayı ortaya çıkan aralıklı nefes darlığıdır. Bu durum, kalıtsal olabilir, fakat enfeksiyon, alerji ve duygusal faktörler de rol oynayabilir" dedi.

 

HASTALIĞIN KONTROLÜ

Astımlıların yüzde 80`i günlük hayatının bu hastalıktan olumsuz etkilendiğini, ancak yüzde 40 - 45 gibi yüksek oranlı bir kısmının da iyimser bir düşünceyle hastalığının kontrolde olduğunu düşünüldüğünü kaydeden Uzun, "Söz konusu hastalarda tekrarlayan ataklar halinde gece veya Sabah hırıltılı solunum, göğüste sıkıntı hissi, öksürük ve nefes darlığı semptomları oluşmaktadır. Astımda en önemli husus erken teşhistir. Tanıda en önemli olan ise hastalığın kişisel öyküsüdür. Belirtilere kendiliğinden veya tedaviyle düzelen hava yolu tıkanıklığı da eşlik etmektedir. Halbuki uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilmektedir" diye konuştu.

 

SOLUNUM FONKSİYONU

Uzun, şöyle devam etti: "Astım tedavisinde amaç; hastanın şikayetini kontrol altına alarak normal günlük hayatına dönmesini sağlamak, solunum fonksiyon testlerini mümkün olduğu kadar normale yakın düzeyde tutmak, atakları önlemek, ilaçların yan etkilerini önlemek, tetikleyici faktörlerle mücadele etmesi konusunda hastaya gerekli eğitimi vermek ve mortaliteyi engellemektir.

 

SİGARA İÇMEYİN

Sigara da astımı ortaya çıkaran bir etkendir. Hastanın sigara dumanı ile teması önlenmelidir. Soba, fırın yakıtları, kızarmış yağlar, oda spreyleri, boya ve ciladan kaynaklanan gazlardan, iyi havalandırma sağlanarak kaçınılmalıdır. Ev ortamında tahriş edici maddelerle temizlik yapılmamalıdır. Sonuç olarak astım hastalarının tedavilerini düzenli almaları ve sigara başta olmak üzere risk faktörlerinden kaçınmaları gerekmektedir." 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —