Aşıyla bütün hastalıkları yen

Aşıyla bütün hastalıkları yen

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, sağlıklı bir nesil için aşının önemli olduğunu söyledi Güngüneş Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır ve aşılama her çocuk için yaşamsaldır, sağlıklı yaşam için aşı önemlidir” dedi.

HASTALIKLAR AŞI İLE ÖNLENEBİLİR

Güngüneş, yaptığı açıklamada,“Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Dünyada, 2002 yılında aşı ile korunulabilir hastalıklar nedeniyle 5 yaş altında 1 400 000 çocuğun öldüğü tahmin edilmektedir. Bunların %38’i Kızamık, % 27’si Hib enfeksiyonu, % 20’si Boğmaca, % 14’ü Tetanoz,  % 1’i diğer hastalıklar nedeniyle gerçekleşmiştir. Oysaki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır” diye konuştu.

 

RİSK ALTINDAKİ KİŞİLERE UYGULANIR

Aşının risk altındaki hastalara uygulanmasının önemli olacağını söyleyen Güngüneş, “Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. GBP’nin (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) amacı aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında, Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit, Hepatit-B, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir” dedi.

 

AŞI KARTLARININ ÖNEMİ

“Aşı uygulamaları illerde Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Hekimliği birimlerinde uygulanır. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır” diye konuştu.

 

AŞI ZAMANINDA UYGULANMALIDIR

Aşıların zamanında uygulanmasının önemli olacağını kaydeden Güngüneş, “Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır.Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur” dedi.

 

ÇOCUKLARIMIZI AŞI İLE KORUYALIM

Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış, 2003–2005 döneminde 9 ay–14 yaş grubundaki çocuklar ek kızamık dozu ile aşılanmıştır. Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar varsa aşılanmaları için Sağlık Kuruluşuna götürelim. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım. Aşıyla önlenebilir hastalıkların sebep olduğu sakatlık ve ölümlerden çocuklarımızı koruyalım. Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.