Tarih: 18.01.2013 00:30

Artık yanlış ilaç yazılmayacak

Facebook Twitter Linked-in

 İL SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET UZUN, E-REÇETİNİN HEM HASTALAR HEM DE ECZANELER AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR UYGULAMA OLDUĞUNU SÖYLEDİ. DOKTORUN ELLE YAZDIĞI REÇETEDEN KAYNAKLANABİLECEK YANLIŞ İLAÇ SORUNUNUN TAMAMEN ORTADAN KALKTIĞINI BELİRTEN UZUN, BU KONUDA ÖNEMLİ ADIMLARIN ATILDIĞINI BİLDİRDİ.

Artık yanlış ilaç yazılmayacak

İl Sağlık Müdürü Mehmet Uzun,  e-reçete uygulamasıyla ilgili il merkezinde kendilerine yansıyan herhangi bir sorun bulunmadığını bildirdi. Uzun, 15 Ocak Salı günü itibarıyla tüm yurtta e-reçete uygulamasına geçildiğini hatırlattı.

ESKİ UYGULAMA TARİHE KARIŞTI

Tüm sağlık hizmetlerinin kağıt değil, elektronik ortamda kaydedildiğini, yalnızca reçetelerin bu alanda istisna oluşturduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Mehmet Uzun, eski uygulamanın hem sağlık hizmet sunucusu hem eczane açısından külfet haline geldiğini kaydetti. Bundan böyle reçetelerin de elektronik ortamda kaleme alınacak olmasının pek çok açıdan yarar sağlayacağını vurgulayan Uzun, ?Sadece kağıt israfı açısından değerlendirildiğinde bile bu durum günde en az 1 milyon 500 bin reçete için kullanılan kağıttan tasarruf anlamına geliyor? dedi.

HEKİMİN TAM YETKİSİ VAR

Uygulamayla hekimin bilgisi ve kontrolü dışında üretilen sahte reçetelerin önünün alınarak reçeteler için genel bir standardın oluşturulacağını kaydeden Uzun, elle yazılan reçetelerde gerek hekimin yazı stili gerekse eczanede faklı değerlendirmeler neticesinde oluşabilecek yanlış ilaç verme vakalarının ortadan kalkacağını ve böylece hastanın da mağdur olmayacağına işaret etti. Uzun, eczaneler açısından da uygulamanın yarar getireceğini ifade etti.

ECZANELER CEZA YEMEYECEK

Sahte reçetelerden dolayı eczanelerin yaşadıkları cezai durumların da önüne geçildiğini belirten Uzun, elle yazılan reçetede yaşanan tahrifat, ilaç eklenmesi gibi durumlar yüzünden yaşanan sıkıntıların sona ereceğini vurguladı. Uzun, eczacıların provizyon sistemine kayıt etmeleri gereken 26 çeşit bilginin sayısının 7`ye düştüğünü, artık geri ödeme amacıyla elektronik reçeteleri ve belgeleri kuruma teslim etmelerine de gerek olmayacağını söyledi.

GELİŞMİŞ ÜLKELER MODELİ

Elektronik reçete uygulamasının ABD, İngiltere ve İsveç gibi pek çok gelişmiş ülkede uygulandığını anımsatan Uzun, ?E-reçete uygulamasıyla hastalar, doktorlar, eczacılar ve açısından süreci denetlenebilir, şeffaf ve verimli hale getiriyoruz. Bu uygulamayla herkesin işi kolaylaşıyor. Özellikle eczacılarımızın üzerinden çok ciddi yük alıyoruz. Bu uygulamanın tüm eczacılarımız için çok büyük kolaylık getirdiğini görüyor ve destekliyorum. Memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum? diye konuştu.

E-REÇETE KODUNUZU ALIN

Uslu Eczanesi yetkilisi ise, vatandaş ilacını doktorun vereceği ?e-reçete numarası? ile alacağını belirterek, sistemin kilitlenmesi sebebiyle yaşanacak muhtemel aksaklıklara karşı Türk Eczacıları Birliği iki önemli uyarı yaptığını dile getirdi. Eczaneciler?Doktorunuzdan mutlaka e-reçete kodunuzu alın. Sistem çalışmazsa kâğıt reçete geçerli ancak doktorun üzerine not düşmesi şart.? dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —