Kırıkkale çiftçisi modern tarım ve hayvancılığı öğreniyor

Kırıkkale çiftçisi modern tarım ve hayvancılığı öğreniyor

ÇİFTÇİLERE BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Kırıkkale çiftçisi modern tarım ve hayvancılığı öğreniyor

Balışeyh ilçesinde çiftçi bilgilendirme ve Yahşihan ilçesinde hijyen eğitimi toplantıları yapıldı.

FAREYLE MÜCADELE ANLATILDI

Merkeze bağlı Işıklar Köyünde Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Jale Ödemiş, İlçe Müdürümüz Fatma Duygu Kara, Işıklar Köyü muhtarı Ali Bedir, konu uzmanı teknik elemanlar ve çiftçilerin katılımıyla, Tarla Faresi Mücadelesi, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazileri Koruma Programı (ÇATAK) ve Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele konularında çiftçi bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

HAYVAN SAĞLIĞI VE AŞILAMA ÇALIŞMASI

İlçe Müdürlüğü teknik personellerinden Uzman Veteriner Hekim Serkan Süleyman Şengül, hazırlamış ve sunmuş olduğu Hayvan Sağlığı ve Aşılamalar eğitiminde ilçemizde karşılaşılan hayvan hastalıkları olan Şap Hastalığı, Çiçek Hastalığı ve Brucella Hastalığı konularında koruma, kontrol ve mücadele yöntemlerinden bahsetmiştir. İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Nevin YUMRUK ise Çevre Amaçlı Tarımsal Arazileri Koruma Programı (ÇATAK) Desteklemeleri kapsamında destekleme kategorileri, destekleme koşulları ve ÇATAK programı hakkında eğitim ve bilgilendirme yapmıştır. Yine İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Mesut Çiftçi ise hazırlamış ve sunmuş olduğu Tarla Faresi Mücadelesi eğitim çalışmalarında Tarla Faresinin yaşam döngüsü, üreme ve çoğalması ile mücadele yöntemlerinden bahsetmiş ve Tarla Faresi İle Mücadelede toplu mücadelenin önemine değinmiştir. Düzenlenen çiftçi eğitim toplantısına katılan çiftçilerimizin sorularının cevaplandırılmasıyla toplantı sona ermiştir.

HİJYENİN ÖNEMİ ANLATILDI

Yahşihan ilçesinde Hijyen Yönetmeliği gereğince gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi almaları gerekmektedir. İlçemizde bulunan gıda işletmelerinde çalışan personellere yönelik geçmiş dönemlerde Halk Eğitim Merkezi ile açılan kurslarda yaklaşık 1.200 çalışana eğitimler verilerek sertifikalandırıldı. İşletmelerin talepleri doğrultusunda yenisi düzenlenen Halk Eğitim Merkezi ve Kurumumuzun ortaklaşa düzenlediği eğitime Veteriner Hekim olarak görev yapan Kurumumuz personeli Samiye Öznur Yeşil tarafından sabah ve öğleden sonra iki grup halinde toplam 24 kursiyere eğitim verildi. Kursta gıda güvenliği, hijyen kuralları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Eğitim sonunda katılımcılara belgeleri verilmiştir.

İLGİLİ MEVZUATA UYMALARI İSTENDİ

İlçe Müdür V. İlker Demirci yaptığı konuşmada Hijyen eğitimi almamış olan ve işletmelerde gıda ile temas eden çalışanlara yönelik 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili madde hükümleri çerçevesinde cezai müeyyide uygulanacağından yapılan bu eğitimin işletme ve çalışanlarına gerekli ve faydalı olduğunu söyleyerek Müdürlük olarak amaçlarının ceza değil, tüketicilerimize daha güvenli, daha hijyenik gıdalar tükettirmektir? dedi.



Anahtar Kelimeler: