PROJE 6 İLÇEDE YÜRÜTÜLECEK
Proje kapsamında Enstitü personeli tarafından teknik elemanlara iki gün eğitim verildi. Proje ile korumalı toprak işleme yöntemlerinden biri olan toprak işlemesiz sistemin yaygınlaştırılması planlanıyor. Anızların yakılmasıyla kısa vadede sağlanan toprak işleme kolaylığı, uzun vadede verimli tarım arazilerinin su ve rüzgâr erozyonu ile çoraklaşmasına neden olduğu bildirildi. Enstitü de bu sistem ile ilgili araştırmalar 1989 yılında başlatılmış, uzun yıllar yürütülen araştırma sonuçlarına göre; en iyi toprak hazırlığı yöntemi nadas tarlalarda oluşan otların kimyasal ilaçlarla kontrol edilmesi ve ekimin doğrudan ekim makineleriyle yapılıyor. 10 yıllık araştırmalarda, bu yöntemle elde edilen buğday veriminin pulluk ve kazayağı ile tohum yatağının hazırlandığı klasik (bildiğimiz) yöntemle elde edilen ile aynı olduğu, ayrıca sürüm maliyetinde %50 tasarruf yapıldığı bulundu. Tarım Bakanlığı projede hedef bölge olarak Kırıkkale ilini seçti. İlimizin iklimsel ve tarımsal özellikleri dikkate alınarak projenin 6 ilçe de 3 yıl (Merkez, Balışeyh, Bahşılı, Delice, Keskin ve Yahşihan) yürütülmesi planlanıyor.
Projenin amaçları ve beklenen yararlar:
Projenin temel amaçları; Toprağı ve bitkiyi koruyan, Sürdürülebilir, En Ekonomik üretim sistemlerinden olan korumalı tarım uygulamasının Kırıkkale ili şartlarında yaygınlaştırılması ve Enstitümüzce geliştirilen, bölgeye uyumlu çeşitlerin çiftçilere tanıtılması, Hedeflenen yörenin: Tarımsal, sosyal ve kültürel bakımdan kalkındırılması, Araştırmacı-yayımcı-üretici arasındaki işbirliğinin geliştirilmesidir Beklenen Yararlar Çok sayıda toprak işlemesi yapmadan azaltılmış veya minimum düzeyde toprak işlemeye geçmek veya toprak işlemesiz tarım yapmak zaman, enerji ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkan verecektir. Yapılan araştırmalar sürüm maliyetinin yaklaşık %50 oranında azaldığını göstermiştir.
Projenin uygulanması ile Anız yakmanın azaltılması sağlanacaktır. Bölge çiftçisinin sosyo-ekonomik ve kültürel durumu belirlenerek yayım çalışmalarında etkili olan faktörler ortaya konulacaktır ve bu pilot çalışmanın sonuçları ilde veya bölgede yapılacak olan tarımsal yayım çalışmalarına ışık tutabilecektir. Çiftçilerin üretim aşamasında karşılaştıkları problemlerin belirlenmesi araştırmacıların çalışmalarına yön verecektir. Sistemin yaygınlaştırılması ülkemiz için önemli bir kaynak tasarrufunu ve dolayısı ile kaynakların sürdürülebilirliğine fırsat yaratacaktır. Korumalı tarım sistemin uygulanması, uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca proje çerçevesinde korumalı tarımın yaygınlaştırılmasını amaçlayan bu proje bölgedeki diğer iller için de bir model olabilecektir. İlimizde ilk gerçekleştirilecek bu projenin imiz çiftçilerine yararlı olacağı düşünülmekte olup, ilimiz çiftçilerine duyurulur.