Tarih: 27.07.2013 04:04

Anız yakana ceza

Facebook Twitter Linked-in

İKİ KURUMDAN CEZA GELECEK

“Anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili Valilik Tebliği yayımlandı. Bu tebliğe göre; sorumlular hakkında hem suç başına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 180 TL, hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından zarar gören alan başına 33,83 TL idari para cezası uygulanacaktır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır.

VERİMLİLİĞİ DÜŞÜRÜYOR

Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olmakta dolayısıyla zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Su ve rüzgâr erozyonunu artırmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.

YEM VE ALTLIK OLARAK KULLANILABİLİR

Anız yangınlarını ortadan kaldırmak için; Hububat hasadı sırasında biçim mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılmalıdır. Hasattan sonra geriye kalan sap samanlar balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir Geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalı. Anızın yakılmayıp toprağa karıştırılması ile toprağın organik madde içeriği artar, toprakta bitkiye yarayışlı besin maddeleri artar, erozyona karşı toprak direnci artar, toprakta tutulan su miktarı artar böylece bitkiler kuraklıktan daha az etkilenirler.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması Yasaktır. Anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerimiz derhal idari ve adli mercilere veya Kırıkkale İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber vereceklerdir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci (Emre Aykırı Davranış) maddeleri gereğince işlem yapılacaktır. Anız yakma olayını gördüğü veya duyduğu halde gerekli işlemleri yapmayan muhtar ve kamu görevlileri hakkında da 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci (Emre Aykırı Davranış)  maddesi gereğince işlem yapılacaktır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —