ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR

ANIZ YAKAN GELECEĞİNİ YAKAR

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, ?Şunu söyleyebiliriz ki anız yakmanın zararları yararlarından çok daha fazladır ve zararları telafi etmek oldukça zordur. Anız yakan geleceğini yakar? dedi.

YANAN ANIZ GÜBRE YERİNE GEÇMEZ
Çiftçilere uyarılar içeren ve bilgiler aktaran Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, çiftçilerin hububat hasadı sonrası hemen başka bir ürün ekebilmek veya ertesi ilkbaharda toprak işlemeyi kolaylaştırmak anız saplarının mibzerin ekici ayaklarını tıkamasını önlemek, anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız bir şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle anızları yaktığını hatırlatarak ?Bunun dışında çiftçilerimiz anız yakmanın yabancı ot mücadelesine faydalı olduğu ve yanan anız sapı küllerinin gübre yerine geçtiği gibi asılsız bilgilere inanmaktadırlar? dedi.
 
FAYDALILARI YOK EDER
Sümer ?Anız yakmanın en önemli zararı toprakta mutlak gerekli olan organik maddeyi ve faydalı mikroorganizmaları yok etmesidir. Buradan da anlaşıldığı gibi yakma sonucunda meydana gelen külün gübre yerine geçtiği söylense de diğer taraftan tonlarca gübre ile bile karşılanamayacak organik madde ve faydalı mikroorganizmalar telef olmaktadır. Organik madde bakımından fakir olan topraklar yeteri kadar gübrelense bile sonuç alınamamaktadır. Diğer bir bahane olan anızların ekimi güçleştirmesine gelince zaten kuru tarım yapılan arazilerde modern tarım tekniklerinde münavebe uygulanması şarttır.
 
ANIZ TOPRAĞIMIZI KORUR
Ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde kuru tarım alanlarında münavebe uygulandığında münavebeye giren ürünlerin genellikle birisi güz ekimi arkasından gelen bahar ekimi ile yetiştirilmektedir. Anızın üzerinden bir kış geçtiğinde ise yukarıda anlatılan zararları ortadan kalkmaktadır. Böylelikle ertesi ilkbahara kadar toprak yüzeyini tutan anız malç görevi yaparak sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yağmur ve sel suları ile rüzgar erozyonuna karşı toprağımızı korumaktadır. Anızlı tarlaya hemen ekim yapılacaksa hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sap parçalayıcı makinelerin kullanılması sureti ile anızı parçalamak mümkündür.
 
VERİM KAYIPLARINA YOL AÇAR
Anız yakıldığında toprak yüzeyinde bulunan pek çok yararlı mikroorganizma ile birlikte doğanın dengesinin bir parçası olan pek çok canlı da yok olmakta, doğanın yararlı-zararlı dengesi bozulmakta dolayısı ile yeni zararlılar çoğalmakta ve zararı hemen anlaşılamayan ama ileriki yıllarda telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelmektedir. Anız yakmanın ilk yıllarında sanki yararlı imiş gibi bir görüntü oluşmasının sebebi zararlarının ilk yıllarda açıkça görülememesinden kaynaklanır. Oysa sonraki yıllarda çiftçi nedenini anlayamadığı verim kayıplarıyla karşılaşacaktır.
 
ANIZ YAKARAK
ZARARLILAR YOK EDİLEMEZ
Örneğin; Anızın yakılması ile birinci yılda hububatta kök çürüklüğü hastalığında azalma görülmekte ise de ikinci yılda bu hastalığın daha da arttığı bilinmektedir. Ayrıca bilindiği üzere Zabrus zararlısı toprak altına yuvalanarak yaşamaktadır. Bu da göstermektedir ki, anızların yakılarak kök çürüklüğü ve Zabrus?un yok edilmesi mümkün değildir. Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte, yol kenarlarında yakılan anızlar karayollarında görüş mesafesini azaltarak, ölümle sonuçlanan trafik kazalarına neden olmaktadır.
 
EKİLİ ALANLARA ZARAR VERİR
Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgarın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmekte ve orman emniyetini tehlikeye sokarak ormanlarımızın korunmasını zorlaştırmaktadır. Anız yakma sonucu komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünler ile meyve bahçelerine zarar verebilmektedir. Anız yangınları ürünün biçilmesi sırasında yere dökülen ürün danelerini yakmakta, dolayısıyla bu ekosistemde yaralan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır.
 
 CEZAİ İŞLEM UYGULANIYOR
Ülkemizde 1993 yılından beri anız yakmak mahalli çevre kurulu kararınca yasaklanmıştır. Yasaklara uymayarak anız yakanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanununun 526. maddesi uyarınca cezai işlem yapılmaktadır. Çiftçilerimiz geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemeleri ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için ?anızları yakmamaları?, gelecek nesillerimize temiz, sağlıklı, güzel bir toprak ve çevre bırakmamız gerektiği bilinci ile 2011 yılı hasat sezonunda çiftçilerimizin kazanmalarını diliyorum? dedi.


1

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

2

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

3

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

4

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

5

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

6

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

7

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"