60 MADDE KABUL EDİLDİ
Kırıkkale Üniversitesi’nde ‘Yeni Anayasa Forumu’ adlı seminer düzenlendi. Seminerde, Türkiye’nin 1984 anayasasından kurtularak, milletin iradesinin var olduğu anayasa çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtildi. TOBB Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, yeni anayasanın Türkiye açısından önemli olduğunu söyledi. Tüm toplumun görüşlerinin yer aldığı anayasa paketinin, meclis anayasa komisyonu tarafından değerlendirildiğini belirten Tunç, komisyona sunulan 172 maddeden 60 maddenin kabul edildiğini bildirdi.
Tunç, şerhli madde sayısının 113 olduğunu `Vatandaşlık`, `Yemin`, `Başlangıç Metni`, `Cumhuriyetin Nitelikleri`, `Değiştirilmeyecek Hükümler`, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’ gibi 8 maddede ise mutabakat sağlanmadığını bildirdi.
TOPLUMLARIN DEĞERİNİ GÖSTERİR
Tunç, şerhli madde sayısının 113 olduğunu `Vatandaşlık`, `Yemin`, `Başlangıç Metni`, `Cumhuriyetin Nitelikleri`, `Değiştirilmeyecek Hükümler`, ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’ gibi 8 maddede ise mutabakat sağlanamadığını ifade etti. Temel Hak ve Özgürlükler konusunda ki 43 maddede mutabakat sağlandığını bildiren Tunç, insanların yaşam hakkına saygı duyan bu kararın önemli bir çalışma modeli olduğunu belirtti. Anayasa’nın toplumların değerlerini, demokrasisini anlattığını belirten Tunç, anayasa da küm kesimin görüş ve fikirlerinin alınmasının tarihi bir karar olduğunu söyledi.
TEMEL ÖZGÜRLÜKLERDE ANLAŞILDI
Tunç konuşmasının devamında, “Komisyon, ‘Temel Hak ve Özgürlükler’ bölümünde 43 maddede mutabakat sağladı. Şerhli madde sayısı 20. `Yasama` bölümünde 4 maddede mutabakat, 24 maddede şerh var. ‘İdare ve Kamu Hizmetleri’ bölümünde sadece 1 maddede mutabakat, 16 maddede şerh var. ‘Yargı’ bölümünde 9 madde mutabakat, 12 madde şerhli. ‘Mali, Ekonomik ve Sosyal Hükümler’ bölümünde ise, mutabakat sağlanan madde sayısı sıfır. 16 maddede şerh var. ‘Son Hükümler’ başlıklı bölümde mutabakat sağlanan madde sayısı sıfır. 2 şerhli madde var. ‘Başlangıç, Genel Hükümler ve Temel İlkeler’ bölümünde 2 maddede mutabakat, 11 madde şerhli. ‘Yürütme’ bölümünde mutabakat sağlanan madde sayısı sıfır. 12 maddede şerh var”
TIKANMAYA NEDEN OLDU
“AKP`nin ` Başkanlık` önerisi komisyonda `Yürütme`, `Yargı` ve `Yasama` bölümlerinde çok sayıda maddenin tıkanmasına neden oldu. Dört siyasi parti, Anayasa’nın Başlangıç metninde de uzlaşamadı. Milletvekili yemini de sorun oldu. Ana dil, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi maddelerde uzlaşma olmadı.Baktığımız zaman yine anayasa çalışmaları olacak. 1984 anayasasından kurtulmak için partilerin uzlaşma noktasına geleceğine inanıyorum. Bu konuda önemli adımların atılması gerekiyor. Zıt kutupların anlaşması zor ama imkansız değil. Önemli olan anayasa çalışmaları sırasında halkın görüşlerinin alınmasıdır. Halkın görüşünü alan Anayasa Komisyonu önemli çalışmalar yapmıştır ve sert tartışmalar neticesinde sonuç alınmıştır” dedi.