ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLUYORUZ
Güngüneş, Halk Sağlığı Haftası nedeniyle Cumhuriyet Meydanı`nda kurulan temel ilk yardım standının açılışında yaptığı konuşmada, her yıl Eylül ayının ilk haftasının, "Halk Sağlığı Haftası" olarak çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir dönem olduğunu belirterek, sağlığın, uluslararası belgelerde ve anayasada yer alan temel insan hakları arasında yer aldığını, halk sağlığı kavramının ise birçok farklı kaynaktan beslendiğini kaydetti.Güngüneş konuşmasının devamında, “Her yıl Eylül ayının ilk haftası “Halk Sağlığı Haftası” olarak çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir dönemdir. Sağlık, uluslararası belgelerde ve anayasamızda yer alan temel insan hakları arasında yer almaktadır. “Halk Sağlığı Kavramı” ise, birçok farklı kaynaktan beslenmektedir. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, toplum bilincini yükselterek hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır.”
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ
“Bu hizmetler Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri içerisinde günümüzde Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri ( Aile Hekimleri ) tarafından özenle yürütülmektedir. Halk sağlığının geliştirmenin önceliği mevcut sağlık durumunun devamının sağlanmasıdır. Bu yüzden daha bebeklik ve çocukluk çağlarında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri bu alanda verilen ilk hizmetlerdir. Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Halk Sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere nazaran etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun çalışmalar gerektirdiğinden Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak İlimizde; başta Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri ile birlikte bağışıklama, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve kontrol önlemleri, doğrudan gözetimli tedavi ile tüberkülozon tedavisi, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili olarak Kanserde erken tanı ve teşhis, obezite, diyabet ve tütün ile mücadele, kadın üreme çocuk ergen sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi, temiz ve sağlıklı su kullanımının sağlanması için içme ve kullanma sularının denetimi, okul sağlığı ve evde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için birçok hayati önemi olan görevleri yürütülmektedir.”
SAĞLIK İÇİN HAREKET EDELİM
“2001 yılından beri Bakanlığımız öncülüğünde kutlanmakta olan "Halk Sağlığı Haftasının(3 -9 Eylül) bu yıl ki teması "Sağlık İçin Hareket Edelim" olarak belirlenmiştir.Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl dünyada 35 milyon insanımız hayatını kaybetmektedir. Oysa bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin % 80`i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gereklidir. Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin % 6`sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25`inin, diyabetin % 27`sinin ve kalp hastalığının % 30`unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir. Obezitenin önde gelen nedenlerinden biri de fiziksel hareketsizliktir. Obezite eğilimi özellikle çocuklarımızda alarm verici düzeye gelmiştir. Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada 6-11 yaş grubu çocuklarımızın % 58,4`ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmadığı anlaşılmıştır. Bu yaş grubundaki çocuklarımızda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama sürenin 6 saat olduğu belirlenmiştir” dedi.