AHİLER KALKINMA AJANSININ HEDEFİ
Açılış konuşmasında; TR71 bölgesi illerinin TÜBİTAK desteklerinden bugüne kadar sadece toplam 1,03 milyon TL kaynak alabildiğini belirten Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Selim Biçen, hedefin önümüzdeki yıl bu rakamı 3 milyon TL seviyesine çıkarmak olduğunu belirtti. Biçen konuşmasının devamında, ülkemizde, 1995 yılından beri Sanayi Ar?Ge projelerine %60?a varan oranlarda hibe şeklinde mali destek sağlandığını, 1995?2010 yılları arasında 5.493 firmanın 11.916 proje önerisi sunduğunu ve bunlardan 3.621 firmanın 7.345 projesinin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini ifade etti. Bu rakamlardan anlaşıldığı üzere, bazı firmaların birden fazla projesinin desteklendiğine dikkat çeken Biçen, bir defa destek alan firmaların daha sonra sürece alışmalarından dolayı diğer projeleri için de destek başvurusunda bulunduğunu belirtti.
SEKTÖRDE BÜYÜME GERÇEKLEŞECEK
Bu desteklerinde etkisiyle, 2004?2010 arasında KOBİ hibe destek tutarının 3,8 katına, büyük ölçekli firma destek tutarının ise 3,3 katına çıktığını, özel sektörün 2003 yılında 709 milyon $ olan Ar-Ge harcamasının ise 5 kat artış ile 2009 yılında $ 3,4 milyar $ seviyesine yükseldiğini belirten Biçen, Ancak ülkemizde özel sektörün Ar-Ge?ye ayırdığı toplam miktarın sadece IBM tarafından ar-ge?ye ayrılan bütçeden daha az olur? dedi. Ajansın iştigal alanı olan TR71 illeri içinde TÜBİTAK desteklerinden istifade etmek amacıyla en çok başvuru sunan ilin Kırıkkale olduğuna değinen Biçen, tüm illerde bu rakamları ve hibe miktarını en üst düzeye çıkarmak için Ajansın elini taşın altına koyacağını, proje fikri olan firmaların Yatırım Destek Ofisleri uzmanlarınca ziyaret edileceğini, proje yazım masraflarının bir kısmının firma, kalan kısmının da Ajans tarafından karşılanmak üzere proje yazımı ve sunumu konusunda tam destek sağlanacağını belirtti.
AJANS İLLERİN KALKINMASINI SAĞLIYOR
Kalkınma ajanslarının sadece hibe niteliğinde mali destek sağlayan kurumlar olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Biçen, Ajansın bütçesinin sınırlı olduğunu, bu kaynakların mümkün olan en üstü düzeyde kalkınmaya katkı sağlayacak alanlarda değerlendirildiğini ancak bunun yeterli olmadığını ve bölgenin diğer hibelerden de istifade etmesi gerektiğini belirtti. Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Çelik konuşmasında, Ajansın bu konudaki gayretlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi ve sanayi ile işbirliğine açık köklü Üniversitenin TÜBİTAK projeleri konusunda da her türlü desteği sağlayacağını ifade etti.
FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU
SAN-TEZ projeleri konusunda belirli bir mesafe kat eden Kırıkkale?nin; Üniversite, Ajans, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgelerinin işbirliği ile TÜBİTAK destekleri konusunda da iyi bir noktaya en kısa sürede ulaşacağına dair inancını ifade eden Dekan Çelik, TÜBİTAK projelerinde hakemlik yapan 33 öğretim üyesinin üniversitede görev yaptığına dikkat çekti ve yeterli kurumsal kapasiteye sahip olduklarının altını çizdi. Konuşmaların ardından, Veri Verde Proje Danışmanlık Firması Yetkilisi Çağatay Bıçakçı, TÜBİTAK tarafından sağlanan desteklere ilişkin bilgi verdi. Kırıkkale KOSGEB Müdürü Ali Sevinç, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Şerbetçioğlu, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Aydın, AGİAD Genel Sekreteri Mustafa ŞAR ve birçok değerli öğretim üyesi ile sanayicinin katıldığı toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi