VERİM ARTTI
Kırıkkale’ye bağlı Karakeçili, Sulakyurt, Balışeyh ilçeleri ve yöresinde ekimi yapılan alternatif ürün olan çeltik, danelik mısır, pancar ile silajlık mısır hasadı yüzleri güldürdü.
Hasadı yapılan pancar ürününde dönüm başına 8 ton, danelik mısırda dönüm başına 1 ton, çeltikte dönüm başına 700-800 kilo verim alındı.
SÜMER, TAKİP ETTİ
Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, Karakeçili’de İl Özel İdaresine ait 2 bin 500 dönümlük araziyi kiralayarak, ekim yapan Cengiz Eryılmaz’a ait alternatif ürünlerin hasadına katıldı. Sümer “İlimize bağlı Karakeçili, Sulakyurt ve Balışeyh ilçelerimizde pancar, çeltik ile tanelik mısır hasadı ekimi iyi bir duruma geldi. Kırıkkale’de sulu tarım ve alternatif ürünlerin verimi üreticilerimizi aynı zamanda bizlere sevindirmektedir. Ürünlerdeki verim alternatif ürün ve sulu tarımın önemini bir kat daha ön plana çıkartmıştır. Kızılırmak havzasında sulu tarımın artması ve ilimizde yeni sulama kanallarıyla sulu tarımın artırılmasına yönelik adımlar atılması en büyük beklentimizdir”dedi.
YAYGIN HALE GELMELİ
Şuan itibariyle çeltik hasadı Sulakyurt ve Karakeçili’de bulunan ekim alanlarında yapılmaya başlandığını açıklayan Sümer, “Karakeçili ve Keskin ilçemizde ekimi yapılan danelik mısır hasadı da hızlı bir şekilde yapılmakta. Çeltikte dönüme 700-800 kg aralığında verim alınırken, çeltik fiyatları bin 500 ile bin 700 TL seviyesinde işlem görmektedir. Mısır ise rutubet oranına göre 650 ile 670 TL arası işlem görmekte. Yine ilimizde üreticilerimizin ikinci ürün olarak yetiştirdiği silajlık mısır biçimleri de başlamış durumda. Bir konuyu birkez daha yenilemekte fayda görüyorum. O da sulu tarım ve alternatif ürün konusunun Kırıkkale’de daha yaygın hale getirilmesi. Bu konu hem ülke ekonomimiz, hem tüccar, hem de üreticinin lehine olacak bir durumdur. Acilen bu konuya eğilmemiz gerekiyor” diye konuştu.