Alışveriş sitelerinde hırsız avı

Alışveriş sitelerinde hırsız avı

?SANAL DÜNYA DEDEKTİFLİĞİ?...

Alışveriş sitelerinde hırsız avı

Son yıllarda baş döndürücü bir hızla artan internet kullanımı, internet üzerinden alışveriş oranını da artıradursun, vatandaş, Açık Pazar Satışı yöntemiyle bireysel satış yapılabilen internet alışveriş sitelerini mağduriyetlerini gidermek için kullanmaya başladı. Başta ?Letgo, sahibinden, n11, sanalpazar, gittigidiyor? gibi sitelerden bireysel satış yapmak için girilmesi zorunlu olan konum bilgisi, gasp ya da hırsızlık yoluyla haksız bir şekilde elde edilen malların satışı sırasında hırsızları ele verirken, mağdur vatandaşlar için umut ışığı oldu.

?SANAL DÜNYA DEDEKTİFLİĞİ?

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen olayda, bisikleti çalınan bir vatandaş Açık Pazar Satışı yapılan bir sitede çalınan bisikletini görünce, satışı yapan kişinin konum bilgilerini site üzerinden teyit ettikten sonra normal bir müşteri gibi satıcıyı aradı. Konuyu Emniyete de intikal ettiren mağdur vatandaş, çalınan bisikletinin satıldığı şehre giderek normal bir müşteri gibi davranarak, tam da satış gerçekleşirken polislerin müdahalesiyle bisikletine kavuştu. Adeta kendi kendisinin dedektifliğini yapan vatandaş, yeni bir dedektiflik türü olabilecek ?Sanal Dünya Dedektifliği?nin de ilk örneklerinden birisini vermiş oldu.

TÜKETİCİDEN TÜKETİCİYE ONLİNE PAZAR YERİ

İnterneti gelir kapısı haline getirmek isteyen kullanıcılar tarafından en çok kullanılan yöntemlerin başında gelen internetten satış yapmak (e-ticaret), son yıllarda vatandaşın da alışverişte en çok kullandığı yöntemler arasında ilk sıralara yükselmeye başladı. E-ticaret´in geleneksel ticarete göre hem alan hem de satan için pek çok avantajı var. Özellikle ?C2C (Consumer to Consumer-Tüketiciden Tüketiciye) olan Online Pazar Yeri? modeli, bireysel satış yapmak isteyen vatandaşların sıkça satış yaptığı bir platform oldu. Küçük veya orta ölçekli bir işletmenin sıfırdan internette kendi sitesini açıp hedeflediği satış rakamlarına ulaşması oldukça zor ve maliyetli olması, sadece yazılım aşamasının bile başlı başına bir macera halini alabilmesi bu tür alışveriş sitelerini de cazip hale getirdi.

KONUM BİLGİSİ GİRME MECBURİYETİ VAR

Günde yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği bir platformda ürünlerini pazarlamaya çalışan insanlar pek çok hizmeti riske girmeden satabiliyor, vatandaşa kolayca ulaşabiliyor. Bir ev hanımı kendi el emeğiyle hazırladığı bir ürünü de burada pazarlayabiliyor, evinde kullanmadığı bir eşyasını da? Televizyon reklamlarında da buna benzer sloganlar kullanan ?C2C (Consumer to Consumer-Tüketiciden Tüketiciye) olan Online Pazar Yeri? platformlarının getirdiği en önemli mecburiyet ise ?Konum? bilgisi girilmesi. Satış yapacak olan şahsın konum bilgilerinin yer alması, dürüst satıcı için herhangi bir soruna yol açmazken, hırsızlık ve gasp gibi gayrimeşru yollarla elde ettikleri malları bu sitelerde satmak isteyenler için sıkıntılı bir süreç anlamına gelmeye başladı.