İLERİ CERRAHİ TEKNİK KULLANILDI
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nda akciğer tümörü olan ve tümörü kalbe yakın olan bir hastaya ileri cerrahi teknikle operasyon gerçekleştirildi.
TÜMÖR KALBE YAKIN OLDUĞU İÇİN ZOR
Tümörün kalbe yakınlığı ve cerrahi olarak çıkarılmasının zor olması nedeni ile Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’na sevk edilen hastanın kalbin bir bölümüyle birlikte tümör başarılı bir şekilde çıkartıldı. Hastanın operasyon sonrasında kalp ve akciğer fonksiyonlarının normal değerlendirildiğini ve taburcu olduğunu belirten Kırıkkale Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Koray Dural, halen dünyada kalp damar hastalıkları ve akciğer kanserinin ölüm sebepleri arasında en başta gelen hastalıklar olduğunun altını çizdi.
HASTANIN SAĞLIK DURUMU ÇOK İYİ
Kahvehaneden emekli olan Hamza Delen (50) 15 günlük bir tedavinin ardından ameliyat olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Hastalığım ortaya çıkalı bir ayı geçti. Nefes darlığım vardı ve kuru öksürük oluyordu. Ameliyattan önce merdiven dahi çıkamıyordum, çok yoruluyordum. Ameliyattan sonra 1 gün yoğun bakımda kaldım, ertesi gün servise indim ve hemen yürümeye başladım. Hatta rahat bir şekilde merdiven bile çıktım. Artık çok bir sıkıntım yok. Hocalarımız benimle çok ilgilendi, Allah işlerini güçlerini rast getirsin. Eskiden olsa bizler hemen her hastalıkta Ankara’ya koşardık. Ben ilk Kırıkkale’mizde bulunan Tıp Fakültemize geldim ve doktorlarımıza güvendim. Hepsine tekrar teşekkür ederim.”
ERKEN TEŞHİS VE MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Dr. Dural, hasta Hamza Delen’in özellikle geçmişinde kahvehane çalışanı olmasının hastalığında önemli bir etken olduğunu belirterek, “Özellikle ailesinde kanser hikâyesi olan, sigara içen ve 40 yaş üstü kişiler risk grubundadır. Akciğer tümörlerinde erken teşhis ve erken ameliyatın çok büyük önemi var, maalesef bazı hastalarımız tereddütle ameliyat şanslarını kaybediyorlar, erken aşamada yayılım yapmadan akciğer ameliyatı olan hastalarımız için akciğer tümörünün kötü gidişinden kurtulmak mümkündür. Tavsiyemiz özellikle risk grubundaki kişilerin yılda 2 defa göğüs cerrahisi veya göğüs hastalıkları uzmanlarına akciğer filmiyle kontrol olmalarıdır.” diye konuştu.