AIDS erken teşhis edilirse önlenebilir

AIDS erken teşhis edilirse önlenebilir

STERİLİZASYON KURALINA UYULMALI

AIDS erken teşhis edilirse önlenebilir

Dünya AIDS Günü´ dolayısıyla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından vatandaşlara ve öğrencilere broşürler dağıtılarak çeşitli bilgiler verildi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, ?HIV virüsü bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür. HIV nedeniyle kişi enfeksiyon ve hastalıklarla savaşma yeteneğini kaybeder. HIV+(pozitif), kanında HIV virüsü bulunan kişilere denmektedir. AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. HIV enfeksiyonunun bağışıklık sistemini yetersiz hale getirdiği ve hastalık belirtilerinin başladığı durumdur? dedi.

ANNEDEN ÇOCUĞA GEÇEBİLİR

Güngüneş, konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, ?Korunmasız Cinsel Yolla Bulaşma: HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir. Hasta kişi ile yapılan korunmasız (kondom, prezervatif, kılıf, kaput kullanılmadan) her türlü cinsel temasla (oral, vajinal, anal) virüs bulaşabilmektedir. Kan ve Kan Ürünleriyle Bulaşma: Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeni ile virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kullanılan kan ürünleriyle hastalık bulaşabilmektedir. Ortak kullanılan enjektör, dezenfekte edilmemiş cerrahi malzemeler, kesici ve delici aletlerin kullanımı ile bulaşabilmektedir. Anneden Bebeğe Bulaşma: HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında, vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilmektedir.?

STERİLİZASYON KURALINA UYULMALI

?HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. Güvensiz ve korunmasız cinsel temasta bulunulmamalıdır. Cinsel yolla bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yolu prezervatif kullanımıdır. Cilde hasar verecek herhangi bir kesici delici alet ya da iğne ile uygulama yapılacak ise sterilizasyon kurallarına uyulmalıdır. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tıbbi hizmet ya da diş sağlığı hizmeti veren kuruluşlardan sağlık hizmeti alınmalıdır. Kan ve kan ürünlerinin kontrolü açısından zorunlu testlerin yapıldığından emin olunmalıdır. Ülkemizde 1987 yılından beri her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir. HIV pozitif kadın gebe kalmışsa olası riskler kendisine anlatılmalı, gebeliğin devam etmesi durumunda bebeğin korunması için ilaç tedavisine başlanmalıdır.?



1

KIRIKKALE’DE BİR İLK!

2

Dr. Öğr. Üyesi Baki Derhem Hasta Kabülüne Başladı

3

KIRIKKALE, SAĞLIKTA GELECEĞİN TEKNOLOJİSİYLE TANIŞIYOR

4

Artık randevu daha kolay

5

Sağlıklı yaşamanın ilk kuralı yürümek

6

Pes doğrusu!

7

Kovid-19’da kötü değiliz