Tarih: 25.06.2012 06:00

Ağaç budamaları başladı

Facebook Twitter Linked-in

AMAÇ, MEYVELERİN DAHA İYİ RENKLENMELERİNİ SAĞLAMAK

Bahçıvanlar ?Yaz budamasından amaç, meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak ve getatif gelişmeyi düzenlemek, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak ve derin işleri ile kültürel etkinlikleri iyileştirmek ve kolaylaştırmaktır. Yaz budaması üzerinde genellikle çeşitli ve çelişkili fikirler ileri sürülmekte, bazı teknisyenler ve yetiştiriciler meyve ağaçlarının yalnız yazın budanmalarını sağlık vermektedirler. Meyve ağaçlarında dallar odunsu olmaya başladığı zaman yaz budamasına başlanmalı ve Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bazı hallerde Eylül ayının sonuna kadar bu işleme devam etmeli, bundan sonra da kış budaması yapılmamalıdır. Meyve ağaçlarının sürgünlerinin uçları kopartılmakla yetinilmiştir. Yazın yapılacak bu işlemler, meyve ağaçlarının zayıf yaz sürgünü oluşturmasına ve besin maddelerinin kaybına neden olduğu düşüncesiyle terk edilmiştir? şeklinde konuştu.

 

KISA DALLAR KIŞ BUDAMASINDA KESİNLİKLE KESİLMELİDİR

Bahçıvanlar ?Gerçekten, özellikle bazı meyve ağaçlana uygulanacak uç almaları erken yaz gelişme periyoduna yapılacak olursa ağaçlarda ikinci sürgün oluşumuna neden olmaktadır. Bu işlemlerin yapıldığı ekolojide yaz gelişme periyodu kısa ise, yeni oluşan sürgünler besin maddelerini depo etmeden kışa girecekleri için, kışın şiddetli soğuklarından zararlanabilir. İkinci olarak, yaz gelişme periyodlan kısa olan ekolojik bölgelerde yetersiz gelişen sürgünler yetiştiricinin işine yaramaz; bazen de yeni sürgünler buket şeklinde oluşurlar. Bu her iki oluşum da besin maddelerinin boşuna harcanmasına neden olacağı için istenmez. Öte yandan, yazın oluşan sürgünler yeterli uzunluk ve kalınlıkta olmayacaklanndan, ağaçlan büyüme ve gelişmeden alıkoyabilir. Bu nedenle, meyve ağaçlanna uygulanacak yaz budaması ya da başka nedenler sonucu oluşacak, sık gözlü ve tüylü, kısa dallar kış budamasında kesinlikle kesilmelidir? şeklinde konuştu.

 

YARDIMCI DAL OLUŞUMU SAĞLANABİLİR

Bahçıvanlar ?Buna karşılık, yaz gelişme periyodu uzun olan yörelerde yazın dal uzmanları sürgünlerin odunsulaşmasından sonra 60 cm`yi geçmiş ise, özellikle fidanların şekillendirme yıllarında, uç almak suretiyle yardımcı dal oluşumu sağlanabilir. Bu işlem, fidanların şekillendirme süresini birkaç yıl kısaltabilir. Mudama ile ilgili ilk çalışmalarını yapan profesyonel uzmanlar Yaz budamasının meyve tutumunu artırdığını fakat meyvelerin çaplannın küçük kalmasına neden olduğunu saptamışlardır. Yaz budamasının büyümeyi düzenleyicilerin etkilerini değiştirerek, su ve azot alımı üzerine olumlu etki yaparak muhtemelen meyve tutumunu artırabileceğini bildirmektedir. Bodur anaç üzerine aşılı elma ve armut ağaçlan üzerinde yaz budaması yapmışlar ve sonuçta, hafif kış budamasına göre, yaz budamasının, ağacın yüzde 29 ve verimini yüzde 41 oranında azalttığını bulmuşlardır ?şeklinde konuştu.

 

DALLARIN KIRILMAYA KARŞI DİRENÇLERİ DE ARTIRILMIŞ OLUR

Bahçıvanlar ?Yaz budaması, özellikle meyve ağaçlannın şekillendirilme, yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlerında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünter odunsulaşma başladıktan sonra yapılabilir. Genellikle, ağaçlar üzerinde şekli bozan, büyümeleri istenmeyen gelişmeleri ana ve yardımcı dallann zaranna olan dallar kesilerek çıkartılabilir ya da eğilip bükülebilir. Bazı dallar da açılan genişletilerek gelişmeden alıkonabilir. Bundan başka, meyve fidanların ilk şekil verilirken, ana dallar seçiminden sonra geri kalan dallar veya ana dallar üzerindeki yardımcı dallann dışındakiler, eğilip bükülerek bunların vegetatif gelişmelerine engel olunur. Aynca bu devrede, dar açılann gergi hereği verilmek suretiyle genişletilmeleri de yapılabilir. Bükülecek veya eğilecek sürgünler olası ise, karşılanndaki dallara bağlanabilir. Bu suretle dalların kırılmaya karşı dirençleri de artınlmış olur? şeklinde konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —