Acun Ilıcalı’ya ceza aldıran avukat konuştu:
Eğitim daha önemli
Hukukun dışında program yapıyor ve çocukların eğitimi daha önemli diyen Kırıkkaleli Avukat Abdullah Pekgöz, ünlü yapımcı Acun Ilıcalı’nın `O Ses Çocuklar` programına format cezası aldırdı.`O Ses Çocuklar` yarışma programında ilk önce 600 bin lira para cezası almasına vesile olan ve daha sonra Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından “format” cezası aldıran Pekgöz, program devam ederse mücadelesine de devam edeceğini söyledi.
GENÇLERE ZARAR VERİYOR
Ilıcalı’nın `O Ses Çocuklar` yarışmasında RTÜK’ün çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar, bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz” maddesini ihlal ettiğine karar vererek format gereği yaklaşık 150 bin lira ile cezalandırılmasının isabetli bir karar olduğunu ifade eden Peköz, “8 ve 10 yaşlarında çocukları oraya çıkartıp şarkı söylettiriliyor. 8-10 yaşındaki çocukların ergenlik çağına geldiğinde aynı sesi kalıp kalmayacağı belli bile değil. Böyle bir zamanda böyle bir program yapılması, milletimize ve anne ile babalara ihanettir. Çocuklar derslerle haşir neşir olmaları ve sosyal aktivite yapmaları gerekirken, sahnede yer alması utanç verici bir olaydır.” dedi.
DERSLERİNE BAKMIYORLAR
Okulda olması gereken çocukların gece yarılarına kadar anne ve babalarıyla yarışma peşinde koşturduğunu açıklayan Pekgöz, “Bu gibi programlar çocukları tembelliğe, kolay yönden para kazandırmaya ve hazırcılığa alıştırıyor. Programa giden anne ve babaları anlamıyorum. Kaybettiği zaman çocuklarının psikolojisini bozulduğunun farkında değillermi.?”diye konuştu. Eğitim olarak çok geride oluğumuzu belirten Pekgöz, “Medyada takip ediyorum. Bazı istatislik bilgiler veriliyor. Son verilen bilgilere göre, Türkiye’de 196 üniversite var. Dünya ülkeler eğitim sıralamasın da ilk 100 üniversite arasına giremiyoruz. Bu üzücü bir olaydır. Bu göstergeler, Türkiye’nin eğitiminin ne durumda olduğunun en güzel ispatıdır.”şeklinde konuştu.
ŞİKÂYETLER HUKUKA DAYALI
Bu tür şikâyetleri hukuka dayalı yaptığını açıklayan Pekgöz, “Kendi Anayasamızın iç mevzuatında yer almaktadır. Diğeri de Avrupa Çocuk Hakları kullanılmasına ilişkin çocuk hakları sözleşmesidir. Bu anlaşmada çocukların bu tür programlarda kullanılmayacağına dair sözleşmedir. Acun Ilıcalı, hukuka dayalı programlar yapmasını temenni ederim.” dedi.