Tarih: 27.06.2014 10:56

5 Milyon TL'ye ihtiyaç var

Facebook Twitter Linked-in

BEKLENENDEN ÖNCE BİTECEK

Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek, gazetecilere Nur Cami inşaatını gezdirerek çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Gerek, yaptığı açıklamada, Mimar Sinan`ın ustalık dönem eseri Edirne`deki Selimiye Camisi`nin mimarisi örnek alınarak Kırıkkale`de 6 yıl önce inşasına başlanan Nur Camisi`nin, 5 Milyon TL’ye ihtiyacı olduğunu ve bu kaynak sağlanırsa 2014 yılı sonunda hizmete gireceğini söyledi.

Cami inşaatında, Selimiye ve Süleymaniye ile diğer önemli eserlerdeki gibi Marmara mermerinin kullanıldığını anlatan Gerek, bu mermerin işlemeye müsait, homojen yapısıyla renk uyumu gösteren bir malzeme olduğunu dile getirdi.

 

 

33 MİLYON TL’YE PROJE BİTER

Gerek, Nur Camii inşaatına bugüne kadar 27,5 milyon lira harcandığını, 32 -33 milyon liraya projeyi bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Kırıkkale Nur Camii ve Külliyesi inşaatının Selimiye Camii`nden esinlenerek özel olarak projelendirilen özgün bir eser olduğunu dile getiren Gerek, "Bu proje ile abidevi bir eser yapılıyor. Bu muhteşem cami, 4 minaresi ve estetiğiyle Kırıkkale`ye farklı bir silüet kattı. Kırıkkale`yi güzelleştirdi. Caminin iç bölümü gerçekten bir selatin camisine yakışır şekilde yapılıyor. Bu cami projelendirilirken Türkiye`nin bu alanda en iyi mimarları, mühendisleri ve sanat sahibi kişileri tercih edildi" diye konuştu.

 

KENTE YAKIŞIR CAMİİ HALİNE GELDİ

Gerek, iç dizaynı, aslan göğüsleri, ana kubbesi, çeyrek kubbesi ve tonozlarının muhteşem bir camiye yakışır şekilde olduğunu ifade etti. Türkiye`de 21. Asrın başında yeni bir Selimiye Camii`nin doğduğunu vurgulayan Gerek, "Bu cami sadece Kırıkkale`nin değil, ülkemizin de sembol camilerinden bir cami olacak. Ben inanıyorum ki sanat tarihçileri bu camiyi inceleyecekler, araştıracaklar, takip edecekler ve sanat tarihi literatüründe bu camiyi hak ettiği yere koyacaklar" dedi. Proje ile sadece ibadet yeri değil, bir külliye yapıldığını aktaran Gerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

CAMİNİN İÇİNDE YOK YOK

"Burada kadınların kullanabileceği bölümler ile derslikler, okuma salonları, hat, ebru gibi el sanatlarının yapılacağı bölümler, musiki eğitimi verilecek derslikler ve 450 kişilik konferans salonu, 500 kişilik fuaye alanı mevcut. Ayrıca camide cemaatin oturup rahatlıkla sohbet edip, çay içebileceği, zaman geçireceği alanlar da olacak. Proje engellilerin kullanımına uygun şekilde inşa ediliyor. Camimiz tam olarak tamamlandığını Türkiye’nin en büyük tarihi ve mimari eserlerinden birisi olacak. Bunun için herkesin bu yatırıma destek vermesini istiyoruz” dedi.

 

11 BİN KİŞİ İBADET EDECEK

Gerek, Nur Camisi`nin 3 bin 500`ü içinde, 7 bin 500`ü dışında olmak üzere toplam 11 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mekan olacağını belirterek, hedeflerinin camiyi bu yılın sonunda hizmete açmak olduğunu kaydetti. Nur Cami inşaatı çalışmalarının sevindirici olduğunu belirten Gerek, hayır sahibi vatandaşların yapmış olduğu yardımlar sayesinde kentin bir markası haline gelen cami inşaatının gün geçtikçe ilerleyerek daha güzel bir görünüme kavuşturulduğunu söyledi. Tarihe yansıyacak şekilde bir eserin Kırıkkale` de yapılıyor olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Gerek, kent kimliğinin kazanılması için bu tip güzel eserlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

 

ÇALIŞMALAR SEVİNDİRİCİ

Gerek konuşmasının devamında, “Nur Cami inşaatında yapılan çalışmaları yerinde inceledik. Çalışmalar oldukça sevindirici. Gün geçtikçe son aşamaya yaklaşılıyor. Diğer eksikliklerin giderilmesiyle ilgili olarak ise ihale işlemleri yapılmış durumda. Bu çalışmaların neticesinde camimiz ibadete açılarak hizmete girmiş olacak. Camimize maddi manevi destek vererek katkı sağlayan hayır sahibi vatandaşlarımıza ve halkımıza teşekkür ediyorum. Allah böyle güzel eserler bırakan bir nesil olmayı bu millete nasip ettiğinden dolayı da iftihar ediyorum.” dedi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —