3 Aralık kutlama günü değildir

3 Aralık kutlama günü değildir

ÇEŞİTLİ ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ

3 Aralık kutlama günü değildir

Memur-Sen Engeliler Komisyon Başkanı Resul Partici, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ?Özellikle engellilerin günlük hayatta karşılaşmış oldukları sosyal, ekonomik, fiziki her türlü sıkıntının gündeme getirilmesi ve çözüme kavuşturucu çalışmalar yapılması konusunda böyle günler önemli fırsat oluşturmaktadır" dedi.

ÇEŞİTLİ ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ

Partici açıklamasında şu ifadelere yer verdi "Bu sebeple vurgulamak isteriz ki; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir kutlama günü değil farkındalıkları artırma günüdür. Bugün, engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme günüdür. Ülkemizde on milyondan fazla engelli vatandaşımız çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadır. Bu sorunların köklü çözümlerle ortadan kaldırılmasının yanı sıra, bir daha karşılaşılmamak üzere gerekli tedbirlerin alınması da büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve hükûmetimiz tarafından uygulanan politikalarla artık 3 Aralık Dünya Engelliler Günü daha verimli geçmekte, yarınlara karşı umudumuz her geçen gün artmaktadır. Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır diyen sendikamız da, hiçbir zaman üzerine düşen görevleri yapmaktan geri durmamış, engelliler için her zaman taşın altına elini koymasını bilmiştir. Engelli yoktur engeller vardır sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler Komisyonumuz, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiştir. İki binli yıllardan sonra engelli vatandaşlarımız birçok kazanım elde etmiş, gerek kamu gerekse özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur. Ancak başta da değindiğimiz gibi engelliler olarak iş hayatı dâhil olmak üzere, çeşitli alanlarda farklı zorluklarla karşı karşıya kalmaktayız" dedi.

KARŞILAŞMAMIZIN GETİRDİĞİ ENGELLERDİR

"Sosyal yaşam açısından ise erişilebilirlik kavramına öncelikle dikkat çekiyoruz. Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız kişiler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam anlamıyla düzenlenmesiyle mümkündür. Erişilebilirlik ortamı sağlanabildiği takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkar, engelli bireylerin hayat kalitesi ciddi anlamda yükselir. 5378 Sayılı Kanunla engellilerin ?Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları vb. sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış, umuma açık hizmet veren her türlü yapılara engellilerin daha kolay ulaşabilmesi için mimaride erişilebilirlik zorunlu hale getirilmiştir. İçinde bulunduğumuz 21. Yüzyılda yetersizliğin ve yaşanılan birtakım zorlukların nedeni engelli olma durumu değil, fiziki, sosyal ve ekonomik engellemelerle karşılaşmamızın getirdiği engellerdir" dedi.