20 üniversite kongrede buluştu

20 üniversite kongrede buluştu

ÜNİVERSİTEDE TARİH VE EDEBİYAT GÜNLERİ

20 üniversite kongrede buluştu

Kırıkkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde Türk Dili Edebiyatı Türk Tarihi Ulusal Öğrenci Kongresi düzenlendi. Kongreye 20 üniversite katıldı.

BİLDİRİLER KİTAPLAŞACAK

Kongre, 7 Mayıs 2015 tarihinde Yahya Kemal Konferans Salonu'nda yapılan açılış töreni ile başladı. 20 Üniversiteden 80 kişinin katıldığı konferansın açılış konuşmasını Öğrenci Konseyi Baybarshan Ali Kazancı yaptı. Kazancı, Türk Dili Edebiyatından 62 tane, Türk tarihinden 26 tane bildiri tarafımıza gelmiş olup bunların 72 tanesi 7-8 Mayıs tarihiler arasında 12 oturumda bildirilerini sunacaklar. Ardından 1 Haziran'da bildirilerin tamamının gelmesiyle kitaplaşacaktır.  İlk defa ulusal öğrenci kongresi yapıyoruz bunda hatalarımız, kusurlarımız olacaktır. Şimdiden kusurlarımız için kusurumuza bakmayın. Bu kongrede bize yardımcı olan desteklerini esirgemeyen rektörlüğümüze, dekanlığımıza ve daire başkanlarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

AKADEMİK PAZAR NİTELİĞİNDEDİR

Ardından açılışta konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof Dr. Muhittin Eliaçık, Öncelikle Türkiye'nin değişik yerlerinden gelip teşrif eden genç fidanları geldikleri için kutluyorum. Sempozyum ve kongre her şeyden önce bir akademik pazar niteliğindedir. Sunulmamış arz edilmemiş bir bilginin bence önemi yok ve anlayan kesim tarafından değerlendirilirse önemi ortaya çıkar. Sunduğunuz bilgi topluma bir şey katıyor, topluma fayda verip bir anlam ifade ediyor bu gerçek bilgidir.  Bu sempozyumun bilim dünyasına, sizlere, üniversitemize hayır getirmesini diliyor teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İLİM DALLARI BİRBİRLERİYLE İLİŞKİ İÇERİSİNDEDİR

Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof Dr. İsmail Özçelik ise şöyle konuştu: Bayrağı bizlerden sizler devralacak ve eminim ki daha ileriye götüreceksiniz. İlim dalları birbirleriyle ilişki içeresindedirler. Özellikle sosyal bilimlerde hep birbirleriyle ilişki içerisinde olmuştur. Türk Tarih ve Türk Dili sosyal hayatı bütünleştiren dallardır. Herkese lazım, her alanı destekleyen ve besleyen kaynaklardır. Örtüşen birbirini tamamlayan bu iki alanın birlikte kongre düzenlemesi çok önemlidir. Araştırma yapan genç araştırmacı arkadaşlarımızın, farklı üniversitelerden gelen arkadaşlarımızın bu şuurla bildirilerini sunacaklarına hiç şüphem yoktur. Katılan herkese katılımlarından dolayı çok teşekkür ederim.”

KONGRE ÇOK MEŞAKKATLİ BİR İŞTİR

Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kocamış da yaptığı konuşmada Kırıkkale Üniversitesi adına herkese hoş geldiniz diyerek Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız'ın Ankara'daki bir programdan dolayı katılamadığını, selamlarını ve sohbetini ilettiğini belirterek, Kogre çok meşakkatli bir iştir bunu yapanlar çok iyi bilir öğrencinin bu işe girmesi bu meşakkati ikiye katlar. Öğrenci Konseyi bizlere kongre yapmak istediklerini söylediğinde onlara güvendik, sağ olsun onlar da çok iyi çalıştılar. Bizler de Üniversite olarak onlara destek vermeye çalıştık. İlklerde hatalar olabilir, bunları maruz göreceğinizi umut ediyoruz.  Biraz gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Özellikle yurt dışına çıktığında üstünde bir Ortadoğu imajı vardır. İlk sorular bu yönde gelir sizlere, kendinizi çok iyi ifade etmeniz lazım. Çünkü size Türkiye üzerinden soru soruluyor, siz Türkiye'yi temsil ediyorsunuz ve ona göre cevap vermeniz lazım.  Kendinizi ifade etmenin yolu da, bilgi birikiminiz dağarcığınız olacak ki bunu en iyi şekilde sunacaksınız.”

AYNI BAL GİBİ…

Genelde yurtdışına çıktığınızda tarihinizle ilgili, sonra yaşam kültürünüz ile ilgili sorular sorarlar. Bilginizi dağarcığınızı 140 karakterden uzak, daha derinlemesine daha detaylı bilgiler edinmelisiniz. Aynı bal gibi, arı çok çeşitli çiçek özlerinden aldığından balın kalitesi daha çok olur. O yüzden her alanda okumanızı tavsiye ediyorum. Sıkıntılarınızı cümlelere dökemiyorsunuz. Bunun sebebi ise kelime dağarcığındaki yetersizlik. Bu yüzden bol bol okuyup kendinizi geliştirmenizi umuyorum. Öncelikle bu kongrede emeği geçenlere teşekkür ediyorum hayırlı ve verimli olmasını diliyorum.”

GÖLETTE YEMEK

7 Mayıs 2015 tarihindeki oturumların bitiminde akşam yemeklerini Üniversite Gölet Alanı'nda yiyen katılımcılar, müzik eşliğinde sohbet ederek, birbirleri ile deneyimlerini paylaştılar. Katılımcılar 8 Mayıs 2015 akşamı yine Gölet Alanı'nda düzenlenen gala yemeğinde buluştular.



1

HEMŞEHRİMİZDEN, TÜRK TARİHİNE ÖNEMLİ HİZMET

2

Ahilik Haftası “sessizce” kutlanıyor

3

Yahşihan Belediyesinden örnek “Türkçe” kararı

4

Kırıkkale’yi “görmeye değer”

5

Zaferin 949. yılında Kırıkkale de yerini aldı

6

Tarihi eser kaçakçılarına aman yok!

7

Çaşnigir yeniden ziyarete açıldı