Ahilik dürüst olmayı öğretir

Ahilik dürüst olmayı öğretir

Ahilik Haftası Kırıkkale'de esnafsız kutlandı. Mehter takımı eşliğinde protokol üyelerinin yürüyüşü ile başlayan törene esnaflardan çok öğrencilerin katılması dikkat çekti. Vali Ali Kolat yaptığı konuşmada ahiliğin dürüstlük sembolü olduğunu söyledi.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ

Ahilik haftası kutlamaları Kırıkkale’de Mehter takımı eşliğinde protokol üyeleri ve öğrencilerin yürüyüşü ile başladı. Daha sonra günün önemine istinaden düzenlenen toplantı yapıldı. MKE Açıkhava’da düzenlenen törende ise Ustalar Topluluğu tarafından yöre türkülerinden oluşan bir konser verildi.MKE Açık Hava Düğün Salonunda Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi. Ahilikle yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık geleneği anlatılarak ilkeleri hakkında bilgi verildi. Şed Kuşatma töreninden sonra Vali Ali Kolat tarafından ilimizde 2014 Yılın Ahisi seçilen Ömer Akıncı, Yusuf Ok ve Mustafa Söğüt’e ödülleri verildi.

 

AHİLİK DÜRÜSTLÜK SEMBOLÜDÜR

Vali Ali Kolat, Ahiliğin dürüstlük sembolü olduğunu belirterek, herkesin işini dürüst bir şekilde yapması gerektiğini söyledi. Ahiliğin Arapçada kardeşlik anlamına geldiğini belirten Vali Kolat, bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini bildirdi. Vali Ali Kolat konuşmasının devamında, “Ahi, Arapçada kardeş demektir. Kardeş birçok ortak güzellikleri birarada paylaşan kişi demektir. “Müslümanlar kardeştir.” diye de bir Hadis-i Şerif vardır. Ahi geleneğinin de kaynağı budur. Bizim inancımızın, örfümüzün, adetlerimizin, güzelliklerimizin sanayiye ve ticarete yansımasıdır. Yani işin manevi boyutu kadar maddi boyutu da önemlidir. Hakkını helal etmek var ya bun da bir kul hakkı vardır. Yaptığımız bir işi hatta ekmeği standardına uygun yapmıyorsanız, bun da bile kul hakkı vardır. “

 

EKMEĞİ YİYENİN SİZDE HAKKI VARDIR

“Ekmeği her yiyenin siz de bir hakkı vardır. Bu anlamda bugün ülkemizde TSE olsun, Kalite Kontrol olsun, Meslek liselerimiz, Çıraklık Okullarımız gibi yerlerimiz hepsi çalışmalarıyla devam ediyor. Aslında yapılması gereken tüm düzenlemelerimiz yapılmış durumda. Bazen bizim önümüze “ İşyeri Açma Belgesi” geliyor. Biz imzalıyoruz. Biz bunlara şed kuşatmıyoruz. Önemli olan, bu işyeri açanlara şed kuşatırken yaptığımız özellikleri vermemiz gerekiyor. Bunu verebiliyor muyuz? Maalesef veremiyoruz. Ama hepimizin amacı, hepimizin niyeti bu olmalı. Bu olduğundan da eminim. Herkes güzellik, doğruluk, adalet ister.”

 

HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR

“Ama önemli olan bunu istemek değil, bunu uygulamaktır. Bu anlamda hepimize görevler, sorumluluklar düşüyor. Valisine, Belediye Başkanına, Oda Başkanı, sınıflardaki özellikle öğretmenlere sorumluluklar düşüyor. Bu anlamda bu tür adetlerimizin somutlaşması lazım. Bütün gençlerimizin, çocuklarımızın beyinlerine nakşetmesi lazım. Bunlar olduğu takdirde, inanın bu milletin sırtı hiçbir zaman yere gelmez. Bizim gücümüz, başarımız buradan geliyor. İnşallah bu tür Ahilik Haftası kutlamalarındaki verilen mesajları herkesin anlamasını, ülkemize yararlı olmasını, gençlerimize ve çocuklarımıza yararlı olmasını ve ülkemizin geleceğine ciddi katkılar sağlamasını temenni ediyorum. bu haftanın kutlamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ” dedi. 

 

 

HALKIMIZA HAYIRLI OLSUN

Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ise yaptığı açıklamada,  “Bu güzel geleneğimizin esnafımıza ve halkımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Hepimiz biliyoruz ahiliğin ne anlama geldiğini. Ahilik, 12 ve 13. Yüzyılda ülkemizin Anadolu’nun İslamlaşması ve kökleşmesi sürecinde, oluşturulan bir teşkilattır. Çıraklık, kalfalık ve ustalık sistemi ve anlayışının meydana geldiği bir dönemdir bu dönem. O günden bu güne, bu kültür bizlere iyice yerleşmiş ve sanatkarlarımızın bırakamayacağı bir gelenek haline gelmiştir” dedi.

 

 

ELEMAN EKSİKLİĞİMİZ VAR

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli, “800 yıldır devam eden Ahilik etkinlikleri köklülük sağlama yönünden çırak, kalfa ve usta yetiştirme yönünden büyük önem taşıyor. Yabancı ülkelerde Ahi Evran düsturu veriliyor. Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de işsizlik var ama kalifiye eleman eksikliğimiz var. Avrupa Birliği ülkeleri bizlerden kalifiye eleman istiyor” şeklinde konuştu.

 

YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORUZ

Bütün üreticilerin ve yatırımcıların kalifiye eleman istediğini belirten Köstekli, “Bizim yeteri kadar kalifiyeli elemanımız olmadığı gibi bir de yabancı ve kaçak işçi çalıştırıyoruz. Şuanda Türkiye, Dünya’da hızla gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Hizmet sektöründe ve her konuda yetişmiş elemana ihtiyacımız var. Bunu fazlasıyla karşılayamıyoruz, bunu karşılamak için esnaf sanatkâr ve mesleki örgütlere ihtiyacımız var. Bizim çabamız gençlerin, branşlarına göre mesleğe ayrılmasıdır. Bununla birlikte diplomalı işsizi kaldırmamız lazım” ifadesinde bulundu.

 

 

ESNAF SINIFTA KALDI

Kültür Merkezi’ndeki programın ardından MKE Açıkhava Düğün Salonu’nda şilt töreni düzenlendi. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen törende geçtiğimiz yılların aksine öğrencilerin katılımı dikkat çekti. Bir esnaf teşkilatı olan Ahiliğin kutlandığı törende esnafların katılımının minimum düzeyde olması, onların yerine okullarından getirilen öğrencilerin salonu doldurması bazı vatandaşların ‘Ahilik esnafın kavramıdır. Neden esnaf katılımı yokta öğrenciler getiriliyor?’ sorusunu sormasına neden oldu. 



1

Haberimiz Ses Getirdi: 12 Kişi Gözaltına Alındı

2

YÜKSEK İHTİSAS’TA NELER OLUYOR?

3

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

4

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

5

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

6

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

7

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"