MURAT KARADAĞ


Yerel medya ve köşe yazarı

Yerel medya ve köşe yazarı


Ulusal gündemin baş döndürücülüğü, ulusal konularda yorum yapmanın kolaycılığı bir yana, özellikle yerel konuları mercek altına alır yerel köşe yazarı.

Ulusal konularda sözünün olmadığından değil, belki de ulusal gazetelerde yazanlardan daha isabetli yorumlar yapabilme özelliğine sahiptir yerel köşe yazarı.

Çünkü ulusal gazetelerde yazanlar bol sıfırlı bordrolara imza atarken, aynı zamanda yazdığı gazetenin yayın politikasına bağlılığının da imzasını atmıştır. İşte durum burada farklılaşır.

Ama bizim gibi yerel köşe yazarlarının böyle kaygısı yoktur. Onlar sadece yaşadıkları kentin toplumsal, siyasal, kültürel yaşamına kendi pencerelerinden katkı yapmayı amaçlamışlardır sadece. Cesaret sahibidirler. Bulundukları memleketin ?Donkişotudurlar? en azından bizler öyle biliyoruz

Hem şehirde mütevazi yaşantılarını sürdürürlerken, aynı zamanda yerelin sorunları ile ilgili yorum yapmak, birilerinin ayağına basmak ve bunları yaparken ekonomik karşılık beklememek, aynı zamanda yazılarının muhataplarının şu ya da bu şekilde baskısına mazur kalabileceği ihtimali cesaret ister.

Ulusal konularda gündem her gün binlerce mesele ile çalkalanırken, yerelde öyle midir? Beş, on konu ve bu konuların tarafları.

Üstelikte taraflar ile ya selamı vardır ya akrabalığı; ya aynı Mahallelidir, veya aynı köylüdür, kısacası hemşeridir veya de aynı dernekte, sendikada beraber mücadele etmektedirler. Belki de eş dostturlar. Keskinli veya Kırşehirli hemşeridirler.

Vesselam yerelde muhabirlik gibi köşe yazarlığı da çok zordur. Bu denli zorluğa rağmen yerel köşe yazarları bulundukları şehrin her sorununa parmak basmayı adeta kendilerine şiar edinmiştirler ?istisnalar hariç? 


  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.2 ° / 7.7 ° Güneşli