MURAT KARADAĞ


Üniversite şehirle böyle bütünleşemez

Üniversite şehirle böyle bütünleşemez


Dün kısacık yaptığım ?Mini yorum? beklenmedik bir ilgi gördü. Aslında konu gerçekten şehir ve üniversite açısından önem arz ediyor. 
Üniversite ile şehir bütünleşmeli. Bu konu yıllardır her platformda gündeme geliyor. Tartışılıyor ve tartışıldığı gibi kalıyor. Yapılan tüm girişimler, öneriler ve öngörüler her nedense bir türlü hayat bulmuyor. Üniversitenin yeri hala tartışma konusu
Yerinin tartışmaları arasında çözüm üretilmiyor. Artık yerinin tartışılacağına şehir ile nasıl bütünleşme sağlanır? Üniversite şehre ne katar, şehir üniversiteden ne alır? Bunların bir çerçeve içinde ele alınması ve çözüm üretilmesi gerekir
Artık bu zamana kadar üniversite öğrencisine amiyane tabir ile yolunacak kaz gözüyle bakan esnafın da bu cahilane düşünceden vazgeçerek üniversite öğrencisinin isteklerine cevap verecek iş yerlerini ve mekânları bir an önce yapmaları ve işletmeci gibi işletmeci olmaları gerekir. 
Bu olayın bir yönü. Yani şehir üniversite öğrencisine yeterince cevap veriyor mu? Öğretim üyeleri şehirde kalabilecek ortamı bulabiliyor mu? Gerek ulaşım, gerek barınma, gerekse sosyal tesisi ile şehir Üniversiteye cevap verebiliyor mu? Bu gerçekten yola çıkarsak üzerinde tartışılması gereken birçok hususun olduğunu buradan söylemek isterim.
Her neyse. Üniversite ile şehrin bütünleşmesi ve şehrin üniversiteden, üniversitenin de şehirden kopukluğu meselesi çözümünü küçük bir örnekle anlatmak isterim. Örneğin, Üniversitede her yıl mezuniyet şölenleri düzenleniyor, diploma töreni yapılıyor. Bu etkinlik ve törene öğrencilerin tümünün yanı sıra aileleri de katılıyor. 
Durum böyleyken bu etkinlik ve törenin yerini hala tartıştığımız üniversite gibi şehre uzak mesafede yani Başpınar stadyumunda yapılması yerine merkezdeki Fikret Karabudak stadyumunda yapılması yıllardır şikayet edilen konunun kısa vadede çözümüne bir katkı omlaş olurdu. Başka illerden gelen aileler en azından çocuklarının okuduğu şehri tanıma fırsatı bulurdu. Binlerce aile şehirde bir gününü geçirirken mutlaka her sektörde bir günde olsa bir canlılık yaşanırdı. 
Elbette bu ayrıntılar küçük görülebilir ancak hiç olmazsa yılda bir kez olsun şehir esnafının yüzünü güldürmeye yeter de artan bir davranış olurdu. Tıp Fakültesi Hastanesinin de kampus içine taşınmasından sonra şehir ile üniversitenin tamamen koptuğunu düşünen esnaf çevreleri başka illerdeki üniversitelerinde mesafe olarak şehirden uzak olduğunu ancak üniversiteler ile şehrin bir bütün olduğu düşüncesini Kırıkkale?de de tesis edilmesini ısrarla istiyor.
  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu