OSMAN ÖCAL


Türkvizyon ve Dombıra

Türkvizyon ve Dombıra


Türkiye gündemi bir ucu hükümete doğru uzandığı iddia edilen rüşvet ve yolsuzluk olaylarıyla çalkalanırken, hükümetin kendi görevlendirdiği bazı görevlileri görevden uzaklaştırırken; televizyonların, gazetelerin, haber sitelerinin operasyonlarla ilgili görsel ve yazılı haberlerle birbirleriyle olumlu olumsuz adeta yarışırken bir diğer önemli hususu es geçmeleri kabul edilir gibi değil.

 

    Bir Kırım Tatar Türkü olan eğitimci, yayıncı ve politikacı İsmail Gaspıralı’nın ‘‘ İşte fikirde dilde birlik’’ şiarından hareketle bu yıl Eskişehir ilimizde ilki gerçekleştirilen Türkvizyon müzik yarışmasının yapıldığı günleri yaşadık.

 

    Etkinliğin amacını Türk dili konuşan topluluk ve ülkeler arasında kültürel ve sanatsal etkinlikler yaparak ortak müzik kültürünü, dilini, sanatını gelenek ve göreneklerini ortaya çıkarmak,  korumak ve geliştirmek, Türk kültürünü uluslar arası düzeyde tanıtmak, Türk toplulukları arasındaki ilişkileri kültür yoluyla geliştirmek ve gelecek kuşaklara aktararak kalıcı kılmak olarak özetleyebiliriz. Kısaca tarif edersek Türk dili konuşan topluluklar arasında kültürel açıdan Türk birliğini gerçekleştirmeye çalışmak, diğer söylenişiyle ileriki yıllarda daha geniş çaplı organizasyonlarla Türk turan birliğini gerçekleştirmenin yolunu açmak.

 

    Geçmişte kurulmuş olan uluslararası birliklerden Varşova Paktı, COMECON gibi dağılanları olsa da dünya yeni uluslar arası birliklerin kurulmasına gebedir. Taviz üstüne taviz vererek kırk yılı aşkın süredir dilenci gibi kapısında beklediğimiz Avrupa, aslında bize ‘yüzünüzü doğuya dönün’ demek istiyor ama ne yazık ki Türk hükümetleri bunu bir türlü görmek istemiyor. Yöneticilerimiz görmese de bazı sivil toplum kuruluşları yönümüzü Atalar yurduna doğru dönmemize öncülük etmektedir. Ayrıca Türk dünyası gençliğinin bütün kesimlerinde de gözle görülür bir uyanış hissedilmektedir.

                                                                                                                    

    Eurovision şarkı yarışmasından esinlenerek düzenlenen Türkvizyon müzik yarışmasına 

kendi ülkelerinde yaptıkları elemelerden geçen yirmi dört ülke veya topluluk sanatçısı katıldı.

Bunlar Altay, Azerbaycan, Başkurdistan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Gagauz Yeri, Gürcistan, Hakasya, K.Balkarya ve Çerkesya, Kazakistan, Kerkük Türkmenleri, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Romanya, Şorya, Tataristan, Tuva, Türkiye, Ukrayna, Yakutistan.

 

    Alışılagelmiş televizyon haberlerini reklam ve dizilerini izlemek yerine TR Avaz’dan canlı olarak verilen Türkvizyon müzik yarışmasında kardeşlerimizi izleyenlere ayrı bir heyecan ayrı bir tat verdi mutlaka.

 

    19 Aralık 2013 tarihi akşamı yapılan yarışmada, Sen Ben Biz şarkısıyla ülkemizi temsil eden Manevra grubuyla beraber on iki sanatçı finale kaldı. Altay, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Özbekistan, Tataristan, Türkiye ve Ukrayna finale kalan ülkeler oldu.

 

    Açılışa, bir Nogay ozanı olan Arslanbek Sultanbekov ve ekibi dombırayla renk kattılar. Sunumda, yakından tanıdığımız ve kam davulunu çalan arkadaşımızın gösterisi ise izlemeyi değer bir güzellikteydi. Ruhumuz tarihimizin derinliklerinden gelen o kam davulu sesi ve dombırayla büyülendi adeta. Arslanbek Sultanbekov ve ekibine sergiledikleri o güzellik için 300 milyon Türk adına sonsuz teşekkürler.

 

    2013 Türkvizyon müzik yarışmasının TMB TV, Azerbaycan – ATV, Başkurdistan – Kuray,  Bosna-Hersek – Hayat TV, Gagauz Yeri – GRT, Gürcistan - Kvemo Kartli, Irak - Kerkük Türkmeneli TV, Kazakistan - Astana TV, Kırgızistan – Piramida, Kırım - Kırım TV, Kosova – RTK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti – Genç TV, Makedonya - MTR 2, Tataristan – Maydan, Türkiye - TRT Müzik, TRT Avaz gibi yüzü aşkın televizyon kanalında yayınlanması Türk yurtlarından izleyicilerin aynı noktaya, aynı düşünceye odaklanması ise ülkemiz ve Türk dünyası açısından ayrı bir kazanım sayılmalıdır.

 

    21 Aralık 2013 Cumartesi günü yapılan final yarışmasında Azerbaycanlı yarışmacı Farid Hasanov birinciliği kazanırken Beyaz Rusya’dan Güneş ikinci, Ukrayna’dan Fazile İbrahimova üçüncü oldu, Türkiye’yi temsil eden Manevra grubu ise ancak altıncı sıraya yerleşebildi. Bizim açımızdan iyi bir derece olmasa bile Türk dünyası kazanmıştır.

 

    Türkvizyon müzik yarışmasının ve bundan sonraki yapılacak olan yarışmaların Türk dünyasının birleşmesinde vesile olması en büyük temennimizdir.

feyzullah
23.02.2014 19:47:40
Türkler bir olsun, Turan kurulsun inşaallah.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli