YUNUS PEHLİVANLI


TEMİZLİKTE ÇALIŞMANIN VEBALİ

TEMİZLİKTE ÇALIŞMANIN VEBALİ


Cümlelerle çizeceğim bu tabloyu hepimiz görüyoruz ve yaşıyoruz.
Mevsim kış.
Vakit gece yarısı .
Yollar kar ve buzla kaplı.
Soğukluk eksi 20 hatta eksi 30 dereceye düşmüş.
Bu satırları okuyan; sen,ben,o,öbürü,diğeri,beriki, yani hepimiz.
Bu soğuk ayazda evimizin penceresinden dışarı bile bakmaya korkarken, bir çöp kamyonu yanaşır apartmanınız yada evinizin önüne.
Çöp kamyonunun arkasından asılmış halde bekleyen iki temizlik işçisi atlayarak inerler hızla.
Ve yine aynı hızla, sokağınızın ne kadar çeri-çöpü varsa, bilcümle pisliğini çöp kamyonuna yine aynı acele ve hızlılıkta yüklerler.
Çoğu zaman ağızlarında koruyucu bir maske,ellerinde bir eldiven bile olmadan milletin her türlü çöpünü gece demeden gündüz demeden toplarlar.
Sen,ben,o,siz,biz,hepimiz kışın havanın ve yerin o çatır çatır buz tuttuğu, camdan dışarı bile bakmaya korktuğumuz o gecelerde sizler bizler sıcak yataklarında yatarken sabaha kadar tüm şehrin çöplerini toplarlar.
180 personelle ,20 çöp toplama aracıyla, 28 mahallenin çöpünü toplarlar.Mahalleleri birleştirip bölgelere ayırarak,gece vardiyasında 7 bölgeyi,gündüz vardiyasında 9 bölgeyi temizlerler.
Yazın toz toprak içindeki çöp dağlarını,kışın insanın ciğerine işleyen ayazda birer buz tepelerine dönmüş çöpleri toplamak öyle her babayiğidin harcı olmadığını takdir edersiniz.
Hemde
Bu işi neredeyse asgari ücret düzeyindeki bir maaşa yapmak her babayiğidin harcı olmasa gerek.
Sadece temizlik işinde çalışanlar değil.
Çoğu zaman ayazda,soğukta,sıcakta,çamur deryasının içinde,kanalizasyon çukurlarında,su patlaklarının içinde beline kadar suyun ve çamurun içinde çalışan su ve kanal arıza çalışanlarını da unutmamak gerekiyor.

Sizlerinde bildiği bu manzarayı niye hatırlattığıma gelince.
Yerel bir gazetemizde de bu konu haber olunca (maaş alacakları haberi) bende katkı sağlamak istedim.
Temizlik işlerinde çalışanların 5 hatta 6 maaş alacağının olması üstelik burada çalışanların sadece asgari ücret seviyesinde çalıştığı halde 6 maaş alacakları olması Başbakanın deyimiyle tam bir FECAAT’tir.
Vicdani ve manevi açıdan bakmak gerekirse bu konu VEBAL’dir,VEBAL’dir,VEBAL’dir.
Yazıyı 4 tane ayetle noktalayalım.Yinede anlamayana diyeceğimiz olamaz elbette.

“18:49 - O gün herkesin amel defteri ortaya konulmuştur. Ey Muhammed! Günahkârların, amel defterlerinden korkarak: "Eyvah bize! Bu nasıl deftermiş ki, büyük küçük hiçbir şey bırakmadan hepsini saymış dökmüş" dediklerini görürsün. Onlar, bütün yaptıklarını hazır bulmuşlardır. Senin Rabbin hiç kimseye zulmetmez.
34:42 - İşte o gün birbirinize ne bir menfaate, ne de bir zarara sahip olabilirsiniz. Ve biz o zulmedenlere: "Tadın bakalım o yalan deyip durduğunuz ateşin azabını!" deriz.
“Kıyamet günü doğru teraziler koyacağız; hiçbir kimse hiçbir haksızlığa uğramayacaktır. Bir hardal tanesi ağırlığında olsa bile yapılan her ameli ortaya koyarız. Hesap gören olarak biz yeteriz.” [6]
11/111- Şüphesiz Rabbin onların her birine, yaptıklarının karşılığını tastamam verecektir. Şüphesiz Rabbin onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.
3/25- Bakalım, kendilerini o geleceğinde hiç şüphe olmayan gün için bir araya topladığımız ve hiç kimseye haksızlık edilmeden herkese kazandığı tamamen ödendiği vakit, halleri nice olacaktır.””

bülent katmerci
29.11.2013 11:19:17
yunus bey çok güzel bir yazı olmuş allah razıolsun,duyarlı yazılarınızı beğenerek takip ediyoruz.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli