YUNUS PEHLİVANLI


TATİL-ÖDÜL- BİSİKLET-TRAFİK

TATİL-ÖDÜL- BİSİKLET-TRAFİK


Yazımın başlığı biraz kod yazıyormuş gibi oldu ama bu konulardan bahsedeceğim için başlığı ancak bu kadar kısaltabildim.
Kırıkkale’de ilk-orta ve lise düzeyindeki okullardan 13 Haziran 2014 Cuma gününden başlamak üzere 52500 öğrenci ile 3718 öğretmende yaz tatiline girecek.
1970’li yıllarda ilkokula giderken aklımda kalan yegane şeylerden biri kırmızı kurdelelerdi.Hani çalışkan öğrencileri motive etmek için yakaya takılan 7-8 santimlik kırmızı kurdelelerden bahsediyorum.İyi okuyan,dersine iyi çalışan,matematik derslerinde başarılı olmuş bir öğrenci için 7-8 santim uzunluğundaki bu 3 kuruşluk kurdeleyi yakasına taktırmak sonn derece önemliydi.
Kırıkkale’deki Milli Eğitim Vakfı Ortaokulunun öğrencileri motive etmek için düzenlediği yemek programını bu nedenle önemsedim.MEV Ortaokulu idaresince 5-6-7-8. sınıflardan 30 başarılı örnek öğrenciyi bir lokantada yemekle ödüllendirmesini ve bunu gelenekselleştirmiş olmasını takdir etmemek mümkün değil.
Yakasına (3 kuruş değerindeki) 7-8 santimlik kırmızı kurdele takılınca, dünyayı fethettiğini zanneden bir öğrencilik çağından gelen birisi olarak, başarılı öğrencileri motive eden MEV Ortaokulu Müdürü Osman Kılıç ve diğer idarecileri ile öğretmenlerini kutluyorum.
Motivasyon ve öğrencinin ödüllendirilmesi çok güzel.Ancak tatil başlayınca özellikle ödül olarak çocuklara bisiklet alınması da trafikte yayaları ve araç sürücülerini tehlikeyle yüz-yüze getiriyor.Hiç desturu olmayan, ara sokak,işlek cadde,kaldırım,yaya yolu,ana yol,yan yol,tehlikeli kavşak bilmeyen bilse de pek takmayan bu bisikletli çocuklar hem kendini hem de karşıdaki araç sürücüsünün yada yayanın can güvenliğini tehlikeye sokabiliyor.
Bu nedenle, önce bisikleti olan çocukların aileleri çocuklarını çok sıkı uyarması, kural koyması gerekiyor.Bu konuda zabıtanın yetkisi varmıdır bilmiyorum ama Zabıtaların ve şehir içinde görev yapan trafiklerin bisikletli hatta motosikletli çocukların ailesini uyarıcı bir önlem alması gerekir diye düşünüyorum.
Motosiklet demişken, yaz gelince eksozuna pat-pat sistemi takarak eksoz patlatan yada havalı kornalarla mahalle sakinlerine –illallah- dedirten motosiklet ve bisiklet sahiplerini de eklemeden geçemeyeceğim.
Özellikle bulvarda,ana caddelerde oturan insanlar yaz gelecek tatil olacak motosikletliler yollara çıkacak diye artık korkmamalı.
Hiçbir sürücü önüne pat diye bir bisikletli çocuğun çıkmasını istemez.Hiç bir ailede bisikletli çocuğunu bir hastanenin acilinde ziyaret etmeyi istemez herhalde.
Uyarı sloganı isterseniz işte size slogan: Tatile ve eğlenceye evet.Eksoz pat-patına,havalı kornaya,bisiklet ve motosiklet terörüne hayır.

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli