HABİLHAN PEHLİVANLI


Tabela özürlüyüz!

Tabela özürlüyüz!


Devletimizin çeşitli kurum ve kuruluşlarına ait araçlar büyük hizmetler görüyor.

Temizlik, sulama, ilaçlama, yapı işleri hep bu araçlar sayesinde yerine getiriliyor.

Özellikle şehiriçi/şehirlerarası yolların yapım, bakım, onarım, temizlik gibi işlerinin ifası sırasında bu araçlar olmazsa olmazdır.

 

Ancak…

 

Nasıl ki her türlü motorlu ve motorsuz araç şehiriçi ve şehirlerarası yollarda belli kurallar ve kaideler çerçevesinde seyrediyorsa, bu yollarda hizmet veren araçlar da kendilerine verilen görevleri belli kural ve kaidelere uygun olarak yerine getirmek zorundadır. Aksi halde, her türlü kuralsızlığın sonucunda olduğu gibi bu durumda da karmaşa ve kargaşa kaçınılmazdır.

 

Tabi konu trafik ve trafik kuralları olunca kargaşanın da ötesinde insan sağlığı ve hayatı da büyük önem arz etmektedir.

 

Ama ne yazık ki kural ve kaideleri hiçe sayan görevliler yüzünden ülkemizdeki trafik kazlarının hatırı sayılır bir oranı bu araçlar yüzünden meydana gelmektedir. Şehiriçi/şehirlerarası yollarda kendisine verilen görevi yerine getirirken gerekli güvenlik tedbirlerini almayan görevli araçlar birçok kazaya sebebiyet vermektedir.

 

Gece ya da gündüz yol tamiratı yaparken, refüjlerdeki ağaç ve diğer bitkileri sularken, yol temizliği ya da ilaçlama yaparken belli bir mesafede aracın önüne ve arkasına uyarı levhaları yerleştirmeyen görevli araçları kazalara ve dolayısıyla ölümlere/yaralanmalara davetiye çıkarmaktadır.

 

Bundan 7-8 yıl önce Ereğli’den Kırıkkale’ye gelirken Ortaköy-Kırşehir Karayolunda, Kırşehir’e çok az bir mesafe kala (Kesikköprü Mevkiinde) kör bir noktada yol tadilatı yapan (o zamanki adıyla) Köy Hizmetleri Görevlilerinin böyle bir tabela yerleştirmemesi yüzünden ölümle sonuçlanabilecek bir kazayı nasıl atlattığıma hâlâ inanamıyorum.

 

Geçtiğimiz günlerde Millet Caddesinde, refüj sulaması yapan su tankerine çarpıp yanan aracın sürücüsü neyse ki yaralı kurtuldu… Ya ölseydi?

***

Bu tedbirleri almak -inanın- zor değil!

Ama bizim insanımızın üşengeçliği, vurdumduymazlığı, kuraltanımazlığı tüm bu olayların baş müsebbibidir.

 

İllaki kendi başına bir şey gelecek de o zaman anlayacak yaptığı hatanın ne kadar ölümcül olduğunu!

 

Bu görevleri ifa edenlerin -başta kendilerine- ve tabi ki amirlerine sesleniyorum:

İş yaparken, beş dakikalığına da olsa bir tabela yerleştirmek zor değil.

Her şeyden önce kendi can güvenliğiniz için lütfen bu kurala uyun.

Uymayan arkadaşlara da sözlü ve gerekirse idari cezalar verin.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli