YUNUS PEHLİVANLI


SU DEPOLARININ ELEKTRİK FATURASI VE MUHTARLAR

2020-2021 yılında Kırıkkale’nin köylerinin büyük bölümünün en büyük sorunu herhalde kuraklıktan kaynaklı susuzluktu. Öyle ki birçok köyün su kaynakları kuruduğu için köylüler su bulunacağını tahmin ettikleri her noktada adeta sondaj yaptırma yarışına girdiler.


Elbette her sondajda su çıkması garanti olmadığı için bu çalışmaların neticesinde doğan maliyet ya devlet kurumuna ya da köylülerin cebine yansıdı. Şehirlerde ve köylerde yaşanan kuraklık bir kez daha gösterdi ki “su hayattır”.  İnşallah bu sene yağan kar, kuraklık ihtimalini ortadan kaldırır da bu yağışlar hem ekilen ürünlere hem de su depolarına ve çeşmelere bereket olarak yansır.

Köylerin su depoları doluda olsa, azda olsa bir sorun daha var ki buda su depolarının elektrik faturalarıyla ilgili. Birçok köyümüzde elektrik faturalarına bu yüksek zam gelmeden evvel zaten muhtarlar köyün su deposuna ait elektrik faturasını zorlanarak toplarken son zamlı faturaların köylere gelmesiyle bunların toplanması konusunda köy muhtarları sanırım bir hayli zorlanacaktır.

Kış olması dolayısıyla birçok köyün nüfusu şu anda çok düşük olsa da baharın başlamasıyla insanların yeniden köylere dönme sürecinin başlayacağı ve yaz aylarında köylerin nüfusunun 4-5 katına çıkacağı malumdur. Dolayısıyla yazın köyün nüfusunun katlanarak artması demek köyün su deposunun elektrik faturasının da 3-4 katına çıkması demek olacak. Bazı köy muhtarları eski fiyat tarifesiyle gelen elektrik faturalarını zaten zor toparlarken zamlı tarifeyle gelecek faturaların toplanması zamanında Allah yardımcıları olsun.

Köylerde ki bu su depolarından o köyde yaşayan tüm köylüler faydalandığına göre elbette köy halkı bu faturaları tükettikleri su oranında eşit olarak ödemeliler. Muhtarlarında köyde ev ev dolanıp fatura parası toplamaktan hiçte memnun olmadıkları muhakkaktır.

İşte burada köyleri ve de özellikle Köy Muhtarlarını rahatlatacak en büyük çözüm olarak köyün su deposunun üzerine güneş panellerinden elektrik üretme sistemi kurulması akıllara geliyor ki hemen hemen birçok köy muhtarı Özel İdare kaynaklarıyla köylerine bu sistemin kurulmasını istiyor ya da bekliyor.

Örneğin; 10 kw motoru olan bir su deposu üzerine ya da yanına 60 panelli bir güneş enerjisi sistemi kurmak gerekiyor ki motor suyu basabilsin. Depo üzerine kurulacak güneş enerjisi sisteminin fiyatı: deponuzdaki motorun gücüne, kaç metre derinlikten suyu çektiğine ve kaç metre ya da kaç kilometre mesafeye suyu basacağına ve köyde kaç abonenin faydalandığına göre değişiyor. Tabii bu sistemi gece- gündüz kullanmak istiyorsanız sisteme şarj olabilen aküleri de dahil etmeniz gerekiyor ve bu maliyeti daha da artıyor.

Her köyün su deposunun kapasiteleri ve özellikleri farklı olduğu için bu depolara yapılacak güneş enerjisi sistemlerinin fiyatları da farklı olacaktır.

Ancak köylerimiz, köylülerimiz ve muhtarlar özellikle yaz dönemlerinde her ay su deposuna ait elektrik faturasını nasıl toplarım diye düşünmemek için bu sistemin önce maliyetini hesaplattıktan sonra köylülerle bir araya gelip ortaklaşa bu sistemi kurdurmanın hesabını-kitabını yapmaya başlayacaklardır diye düşünüyorum.

              

 

      

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı