YUNUS PEHLİVANLI


SİZİN ADAYINIZI KİM BELİRLİYOR

SİZİN ADAYINIZI KİM BELİRLİYOR


Hazreti Ömer bir gün otururken gülümsemeye başlar.Hazreti Ömer’e “Ya Ömer ! niye gülümsedin?” diye sorarlar.

Hazreti Ömer:” Biz cahiliye döneminde her akşam helvadan put yapar ona tapardık.Öğlen olup acıkınca da onu yerdik de ona gülüyorum “der.

 

   Neden yazıya böyle başladığıma gelince, malum seçim dönemi yaklaşmaya başlıyor

Yerel seçim yaklaşırken aday adayları da yavaş yavaş ısınma hareketlerine başladı.Adaylar kendince bir takım çalışmalarla partinin genel merkezi düzeyinde ve kamuoyunda öne çıkmaya çalışıyorlar.

 

    İnsanlar, belediye başkanlığı ve milletvekilliği adaylığını düşündükleri zaman, vatandaşı ve seçmeni bir severler bir sayarlar ki sormayın gitsin.Bu sevgi ne zamana kadar sürer ? Elbette sandıktan çıkıncaya kadar.Ondan sonra evli evine, köylü köyüne.

 

    Ondan sonra şikayetler eleştiriler başlar. Efendim;” belediye başkanımız çok kibirli,milletvekilimiz dertlerimizle ilgilenmiyor,partiye gidince muhatap bulamıyoruz” diye başlayan ve uzayıp giden şikayetler hatta seçtiği insana çok kızdıysa yada hayal kırıklığına uğradıysa eğer “ellerim kırılsaydı da bu başkana –bu vekile oy vermeseydim “ sözlerini duyarsınız.

 

     Seçimlerden önce partilerin ve adayların durumu hakkında anketler yapılır.

1-      Soru: Oyunuzu hangi partiye vereceksiniz ?

       Cevap: ( A partisine oy vereceğim)

2-      Soru: Sizin için partinizin başkanımı önemli yoksa oy vereceğiniz aday mı önemli ?

Cevap: ( Adayın ne önemi var.Elbette genel başkanımız önemli partimiz önemli)

 

Bu sorunun 10 bin kişiye sorulduğunu ve 8 bin kişinin böyle cevap verdiğini düşünün siz bu partinin genel başkanı olsanız ne yaparsınız ? Elbette o şehre kimi isterseniz onu aday olarak gönderirsiniz.

 

“ Benim için genel başkanım önemli,partim önemli aday kim olursa olsun ona oy veririm “  diyen vatandaş, seçim gelince önüne getirilen adaya oyunu verir.Ve bir süre sonra yukarıda da bahsettiğim gibi ah-vah etmeye başlar.Çünkü milletvekili seçtiği kişi yada belediye başkanı seçtiği kişi ,sevdiği ve hayranı olduğu partisinin genel başkanının hiçbir özelliğini ve yeteneğini yansıtmıyordur.

 

        

     Anketler yapılırken : “Evet, A partisine oy veririm amma şu adayı yada bu adayı partiden aday gösterirseniz oyumu ancak o zaman veririm” dediğiniz anda parti genel merkezlerinin bu tercihi göz ardı etmesi mümkün olmayacaktır.

 

   Evet. Cahiliye dönemindekilerin helvadan putlar yapıp ona taptıkları gibi adaylarınızı ve partilerinizi putlaştırırsanız,partinizin genel başkanından il başkanına kadar herkesi değerlendirirken onların her söylediğini adeta dinin bir kuralıymış gibi alır  kabullenirseniz ve genel merkeziniz kimi aday olarak belirlerse belirlesin, haşa bir tanrı buyruğunu yerine getirir gibi ilkel bir kabile üyesi mantığıyla oy verirseniz, seçimden hemen sonra vah-vah, tüh-tüh etmemeniz, çok zor bir ihtimaldir.

 

       Gelin partileri ve hele hele adayları putlaştırmayalım.Partilerin genel başkanları da dahil olmak üzere hiç kimse yanılmaz ve her şeyi en iyi bilen değildir.Yerel seçimlerde de genel seçimlerde de halk kendisini idare edecek adayı kendisi belirlemeli,genel merkezden paraşütle şehrin tepesine indirilen adaylar ret edilmelidir.

Seçimden önce, seçmen olarak bu tavrı göstermeyip sonra şikayetlenmek cahiliyet alametidir.

 

     Cahiliye döneminde insanlar helvadan putlar yapıp ona taparlar,acıktıkları zaman da onları yerlermiş. Eğer oy verdiğiniz partinizin genel başkanını,partinizi yada oy vermeyi düşündüğünüz adayınızı  putlaştırırsanız –helvadan yapılmış putlar- gibi onları yeme şansınızda yoktur.Aksine bu cahiliyet sizi-bizi onlara yem ve kul edecektir.

Orhan Pehlivanlı.
26.09.2013 10:37:21
Kalemine sağlık.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli