BİLGEHAN CANTEKİN


SİYASETTE VE BÜROKRASİDE KARADENİZ HÂKİMİYETİ

Bir-iki hafta önce bu konuyu yazmak istemiştim ancak gelişen diğer gündemler neticesinde bu konuyu biraz öteledim.


Evet hemen konuya girelim.

Yazıyı kaleme alırken son 20 yılı baz aldım. Ak Partinin ilk hükümeti olan 58.hükümeti Abdullah Gül kurmuştu ve kabinede 5 Karadenizli bakan bulunuyordu.

59. Recep Tayyip Erdoğan hükümetinde 7 Karadenizli, 60.Recep Tayyip Erdoğan hükümetinde 10 Karadenizli, 61. Erdoğan hükümetinde 6,  62.Davutoğlu hükümetinde 8,  63. Davutoğlu hükümetinde 7,  64. Davutoğlu hükümetinde 8, 65. Binali Yıldırım hükümetinde 8 ile 11 arası ( hükümetin görev süresi içinde yapılan kabine değişikliği sonucu Bakan sayısı 11 oluyor) ve en son 66. Recep Tayyip Erdoğan hükümetinde 18 bakanın 9’u Karadenizlilerden oluşuyor.

58. den 66. Hükümete kadar baktığımızda oransal olarak Bakanlar Kurulunun üçte birinin hep Karadenizlilerden oluştuğunu görüyoruz.

81 İlin Valilerine baktığımızda ise (Google’daki doğum yerlerine göre) , 81 Valinin 26’sı Karadenizli, 15’i İç Anadolu, 9 tanesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu kalan kısmı da diğer İl doğumlular oluşturuyor. Yine buraya baktığımızda da Valilerin üçte biri Karadenizlilerden oluşuyor.

Ben kafatasçı ya da bölgeci değilim. Ancak bakanlıklarda ya da bürokraside ne kadar HEMŞEHRİNİZ varsa şehrinize o kadar fazla hizmet gelme imkânı vardır.

Son 25 yılda: Bakan olarak; Osman Durmuş, Beşir Atalay, Vali olarak; Ömer Faruk Koçak, Süleyman Kahraman ve Oğuz Kaan Köksal’ı ve Genel Müdür olarakta yine Oğuz Köksal ile Recep Mızrak’ı hatırlıyorum.

Son 20 yılda Ak Parti döneminde Kırıkkale’den Meclise 15 tane Ak Parti milletvekili seçilmesine rağmen bu dönemde sadece bir Kırıkkaleli bakan ve 3 kişide Vali olabilmiş. Bunların içinde Ö.Faruk Koçak’ın Vali olmasında da Kırıkkaleli siyasetçilerin katkısının olduğunu düşünmüyorum.

Gelelim bürokrasiye.

Şu anda Devlet mekanizmasında: (22)Müsteşar, (62) Müsteşar Yardımcısı ,(76) Genel Müdür,(373)  Genel Müdür Yardımcısı, (48) Başkan ,(110) Başkan Yardımcısı,(2735) Daire Başkanı ,(185) Bölge Müdürü , (440) Bölge Müdür Yardımcısı ve (880) İl Müdür’ü  kadrosu olmak üzere toplam 4931 İdari Kadro bulunuyor.

 Şimdi soru şu: son 20 yılda Meclise 15 vekil gönderen Kırıkkale; ( Ramazan Can 5 kez seçildi) Bakanlık olarak, Valilik olarak ve başta Müsteşarlık ve Genel Müdürlük olmak üzere Devletin İdari kadrolarında neden gereği kadar pay alamadı?

Yapamadınız mı? Yoksa birilerini bürokraside yükseltiriz de Vekillikte önümüzü keser diye mi korktunuz? Sizin bu korkunuz olduğu müddetçe Ankara’nın gölgesinde KÜÇÜK BİR İL olmaktan kurtulacağa da pek benzemiyoruz.

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu