YUNUS PEHLİVANLI


SİYASETTE ABİ OLMAK

Nedense seçim bürolarını gezerken 1972-1987 yılları arasında Kırıkkale Belediye Başkanlığı yapan Rahmetli Ağabey Pehlivanlı’yı nam-ı diğer (Reis bey, Ağabey abi yi) hatırladım.


1984 yerel seçimlerinde tüm Türkiye’de Turgut Özal rüzgarı eserken ve ANAP aldığı % 43.5 oyla 57 vilayette ve genelde 868 belediye başkanlığına mührünü vururken, Ağabey Pehlivanlı gibi şahsına münhasır siyasetçiler sayesinde ANAP ve Özal rüzgarının Kırıkkale gibi nadir şehirlerde tesirini gösteremediğini hatırladım.        

Ve yine 1954 yılında doğmuş 62 yaşında vefat etmiş 2002 yılında Ak Partiden Milletvekili seçilmiş, 62 yıllık ömrünün yaklaşık 40 yılında siyasetle hem dem olmuş, bu 40 yıllık süreçte geldiği noktaya tırnaklarıyla kazıya-kazıya gelmiş, halk nezdinde en büyük unvan olan (Abilik) unvanını kazanmış rahmetli Murat Yılmazer abiyi hatırladım.

1929 yılında doğmuş 2015 yılında vefat etmiş 15. ve 16. Dönem Ankara Milletvekilliği yapmış, 86 yaşında olmasına rağmen Cumhuriyet Meydanına bakan Eczanesinde işyerine giren herkesi çocuk-büyük demeden “ayakta karşılayan ve ayağa kalkarak uğurlayan” Ankara’nın ve Kırıkkale’nin abisi Fikri Pehlivanlı Abiyi hatırladım.

Önce Keskin Belediye Meclis Üyesi sonra İl Genel Meclis Üyesi ve sonrada 1987 yılında 18.dönem Ankara Milletvekili seçilen, Milletvekili seçildikten sonrada Kırıkkale’nin sokak ve caddelerinde hemen her hafta esnafın halini hatırını soran vatandaşla selamlaşan Yaşar Yılmaz (Abiyi) hatırladım. 

1947’de doğan ve 1983-1991 yılları arasında ANAP’ta 17. ve 18. Dönem Milletvekilliği ve Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulunan ancak çok genç yaşında 1994 yılında 47 yaşında katledilen ve öldürüldüğü günden bugüne 29 yıl geçmiş olmasına rağmen halen bir “Efsane” olarak anılan Alpaslan Pehlivanlı (Abiyi) hatırladım.

Ve dikkat ederseniz hatırladığım siyasetçileri hep (Abi) olarak hatırladığımı parantez içinde belirtme gereği duydum. Çünkü bu (Abilik) unvanını ben vermedim. Kırıkkale seçmeni verdi. Kırıkkaleliler verdi.

Evet. İl Başkanı olabilirsiniz. Belediye başkanı olabilirsiniz. Milletvekili Adayı ya da Milletvekili olabilirsiniz. Ancak maalesef herkes -Abi- olamıyor. 

Çünkü (Abi) olmak öyle 3-5 ayda olmuyor. Abi olmak için partinizin tabanın tozunu, Kırıkkale’nin mahalle ve köylerinin sokaklarının tozunu, en az 10-15 yıl yutmanız ve seçmene bölgesel, yöresel, siyasal ayrım yapmayacağınızı ispatlaya-ispatlaya ve en önemlisi de “kibirlenmeden-böbürlenmeden” vatandaşa hizmet etmeniz gerekiyor. 

Yunus PEHLİVANLI             

  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 25 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu