ŞEYMANUR ÇALIŞKAN


Sisifos


Sisifos´un hikâyesine rastladım geçenlerde. Bir kayayla sınanan ömrüne?

Sisifos, yer altı dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkûm edilmiş bir kraldır. Bıkmadan, usanmadan, isyan etme fırsatı sunulmadan? Sisifos ne zaman ki ulaşmıştır tepenin en doruğuna, kaya elinden kaçıverir ve Sisifos her şeye en başından başlamak zorunda kalır. Kimilerine göre bu kaya cezasıdır Sisifos´un, kimilerine göre imtihanı. Şikâyet etme ya da kayayı yanına katmadan yoluna devam etme hakkı yoktur.

İnsanoğlunun Sisifos´tan farkı ne? Biz de tutuklu kalmıyor muyuz birilerine, bir şeylere? Mecbur bırakılmıyor muyuz kimi zaman Sisifos´la aynı kaderi paylaşmaya? Ey Âdem, yazgının Sisifos´tan farkı ne?

Ardından sürüklendiğin kaya olmasın, dik yamaçlar olmasın belki. Yine de ardına düşmüyor muyuz canımızı yakan, içimizi sızlatanların? Sen sevda de, ben mecburiyet. Öteki bahtsızlık, beriki çaresizlik. Sizler ceza deyin, bizler imtihan. Nihayetinde aynı akıntıya kapılmışız. Nihayetinde her kırılışımızda yeniden başlayıp, yeniden umut ediyoruz kırılmamaya.

Sisifos tam ulaştım derken nasıl da kaçırıyorsa elinden kayasını, biz de tam onardım derken yeniden yitiriyoruz en güzel yanlarımızı. Geçesi yok, geçirilesi yok hayal kırıklıklarımızın. Hayatımıza attığımız dikişler yaralarımız kavuşmadan yeniden açılıyor, fırsat verilmiyor iyileşmelere.

Kayasıyla boğuşurken Sisifos, ne baharlar geldi geçti kim bilir, görebilmiş midir hiçbirini? Siz siz olun o kayayı andırmayın kimsenin ömründe, biz biz olalım mecburiyet niteliği taşımayalım. Herkesin ömrünün bir sınırı var fakat kimsenin yarınına garantisi yok. Ömrünüzü adadığınız halde elinizden kayıp giden kayalarınız olmasın. Kimsenin aynı yerden defalarca kez kırılan yanı olmayın, Sisifos tadında hayatlar yaşatmayın.

Ve en önemlisi her kim size defalarca kez kaçmasına rağmen kendisini yeniden tutacağına emin olan kayanın Sisifos´a güvendiği kadar güvendiyse, o güveni boşa çıkarmayın. Yokuşları olmayın sizi sevenlerin, itimat edenlerin. Birinin en sevdiği olmuşsanız, en gücendiği olacak şeyler yapmayın. Sizi sevenin baharı olmak varken, kışı olmayın. Sisifos kayayı yamaca ulaştırdı mı bilinmez, ne belli vazgeçmediği? Vazgeçmek zorunda bırakmayın. Size mecbur kalmış birini ardınızdan sürüklemek ve sabrını sınamak için çok kısa bu hayat?

  • Cuma 23.2 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.8 ° / 6.7 ° Güneşli