YUNUS PEHLİVANLI


Silah Osb ve Meslek Liseleri


Gerek MKE´nin reorganizasyonu konusunda, gerekse Silah OSB konusunda defalarca olumlu haber ve yorum yazdık. Yazmaya da devam ediyoruz. Ancak özellikle OSB ve MKE ile ilgili planlamalar ve gelişmeler hakkında, yerel basınla daha fazla bilgi paylaşımı yapılması gerektiğine inanıyorum. MKE ve Silah OSB konusunda, yerel basınla yapılacak işbirliğinin, bu iki kurumun geleceğine son derece olumlu yansıyacağına inanıyorum.

Evet. 

Toplam 500 dönüm arazi üzerine yapılan, Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayinde çalışmalar hızla devam ediyor. Silah OSB 60 parsele ayrılmış vaziyette. Şu ana kadar OSB´ye 20 yatırımcının müracaat ettiği belirtiliyor.

Silah OSB´nin trafo merkezleri, elektrik, telekom ve doğalgazla ilgili alt yapı çalışmalarının 2017 yılı içinde bitirilmesi planlanıyor.

Sanayiciler için ayrılan 60 parsel üzerinde çok önemli bir çalışma daha yapılıyor. Bu parseller üzerinde ada bazında ve 6 başlıkta(Sektörel Gruplandırmaya) gidiliyor.  Bunların: 1- Talaşlı İmalat 2- Isıl İşlem 3- Saç İmalatı ve Metal İşleme 4- Plastik Enjeksiyon ve Plastik İmalat 5- Metal Kaplama 6- Ambalaj ve Diğer İmalatlar olmak üzere 6 sektörde gruplandırılması planlanıyor. Elbette bu gruplandırmanın hayata geçirilebilmesi içinde, öncelikle bu sektördeki imalatçıların, Silah OSB´ye yatırım yapmak üzere müracaat etmesi gerekiyor.

OSB´lerdeki bir diğer önemli gelişme ise Sanayi bölgelerinde 300 tane Teknik Kolej yapılacak olması. Bu Teknik Kolejlerde; OSB´lerdeki İmalatçılarında görüşleri alınarak hangi meslek gruplarında, hangi branşlarda eğitim verileceği belirlenecekmiş. Bu konu bence OSB yapmak kadar önemli. Organize Sanayide Meslek Lisesi açarken, belirlediğiniz branşlardan mezun olan öğrencilerin önemli bir bölümü, (o) şehirdeki OSB´de ya da Sanayi sektöründe işbaşı yapma imkânı bulamayacaksa, (OSB Teknik Kolejleri) planlanan hedefe ulaşamamış demektir.

Gerek ilimizdeki mevcut Meslek Liselerindeki, gerekse OSB´lerde yeni yapılması planlanan Teknik Kolejlerde açılacak branşların tespitinde, hem OSB´lerde doğacak eleman ihtiyacı hem de geleceğin meslekleri düşünülerek bir planlamaya gidilmeli.

Bu planlama herhalde OSB, Milli Eğitim Müdürlüğü, İş-Kur, Meslek Liselerinin idarecileri, MKE ve Ticaret Odası başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılıyordur diye düşünüyorum. Yoksa ataların dediği gibi ( Bizim oğlan bina okur. Döner döner yine okur.)

  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 28.9 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu