MURAT KARADAĞ


Seçim büroları açıldı, çay ocakları boşaldı

Seçim büroları açıldı, çay ocakları boşaldı


Seçimler genelde piyasanın canlanmasına vesile olur. Hemen, hemen her sektörün işi bu sayede hareketlenir.

Aksine seçim süreçlerinden zarar gören sektörlerde vardır. Bu sektörlerin başında çay ocakları gelir.

Adaylar konuşmalarında esnafa destek sözü verirler ama açtıkları seçim bürolarında seçmenlere çay, kahve hatta çeşitli yiyecek bile ikram ederek sözlerini daha yolun başındayken unutmuş olurlar.

Yani yaklaşık 2-3 aylık süreçte çay ocakları, kahvehane ve bir ölçüde lokantalar ile pastaneler seçim ekonomisinden bir şekilde etkilenirler. 

Çay ocakları ve kahvehanelerin yanında bu süreçten temizlik işçileri daha çok etkilenirler. Hatta bu sürecin adeta mağdurları olurlar.

Parti adayları konuşmalarında temiz bir şehirden bahseder ama seçim sürecinde afişleriyle, konfeti ve parti bayraklarıyla çevreyi acımasızca kirletirler.

Seçim çalışmalarının, yani propaganda sürecinin bir diğer etkilediği kesimde mutlaka trafik olur. Adayların en çok üstünde durduğu bir diğer propaganda malzemesi de elbette trafik sorunudur mutlaka

Ama adaylar parti amblemleriyle isimlerinin yer aldığı plakaları kapalı, kendi resimleri ile parti amblemleri ile süslü giydirilmiş lüks otomobilleriyle trafik kurallarını hiçe sayarlar.

Seçim sürecinden olumsuz etkilenen kesimlerin dışında seçimi hasat dönemi olarak gören sektörlerde vardır. Kuşkusuz. Elbette seçim sürecinin olumlu yansıdığı sektörlerin başında matbaalar birinci sıradadır.

Diğer taraftan reklam ajansları, seslendirme cihazları kiralama şirketleri, kırtasiyeciler, bayrak filema gibi benzeri baskı işleri yapan işletmeler ve basın sektörü de bu süreçten olumlu etkilenen işletmeler olarak önümüze çıkmaktadır.

Yani seçim süreçleri hem ülkenin, dolayısıyla yaşadığımız şehrin 5 yıllık geleceği konusunda bizlere hepimize önemli mesajlar verir, yani sağlıklı kararlar vermemiz açısından önem taşır.

Bu süreç seçmenlerin adayın kişiliği, bağlı bulunduğu partinin siyasi istikameti, programı ve belediyecilik anlayışı hepsinden önemlisi adayın yönetme kabiliyetinin olup olmadığını anlamak, kişiliğini öğrenmek açısından önemli bir süreçtir.

Kısacası bu sürecin zararını görenler de olacak, kar edenler de. En önemlisi bu sürecin sonunda birde kazanını olacak. Şunun şurasında 64 gün gibi bir zaman var. Bekleyip hep beraber göreceğiz.

adil
30.01.2014 18:58:22
vallahi doğru yazmışsın yazar arkadaş ben çay ocağı işleten bir esnaf olarak iki aydan bu yana işlerim yarı yarıya düştü. tebrik ederim bizim sorunumuzu yazmışsın

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu