MURAT KARADAĞ


Sahi, üniversite öğrencileri nerede?


Kırıkkale Üniversitesinin temelinin atıldığı yılı hatırlıyorum..

Cezaevi inşaatının üzerine üniversite olur mu? şeklinde itirazlarla başlayan süreç..

Yani 25 yıllık bir serüven..

Bugün 37 bin öğrenci, yüzlerce akademik kadroyu bünyesinde barındıran ilim yuvası.

Gerek büyüme hızı, akademik kariyeri ve tercih edilme sıralamasında üst sıralarda..

Modern fiziki yapısı, yurt ve ulaşım sorunu pek olmayan ender üniversiteler arasında..

Yeterli akademik kadrosu, ulusal, uluslararası yayınları ve önemli işbirliği çalışmaları..

Kampus ve çevresindeki hızlı gelişime, apart otelciliği, kafe ve sosyal tesisler..

Kısacası Kırıkkale Üniversitesi kurulduğunda şehrin kaderinin değişeceğini düşünenler..

Ne yazık ki hep birlikte hayal kırıklığına uğradı. Beklentiler hayalden öte gitmedi..

Yani özellikle ekonomik sıkıntı içinde olan her sektörden esnafın beklentisi suya düştü..

Niçin mi? İlk yıllarda şehir merkezine biraz canlılık getiren öğrenci potansiyeli kampus ve çevresinde kalmayı tercih etmeye başladı

Nüfusu binlerle ifade edilirken ilk yıllarda merkeze gelerek şehre adeta yeni bir kimlik kazandıran öğrenciler bir anda yok oldular..

Sanki karanlık bir el tarafından geldikleri yere yitilen öğrenciler mecbur kalmadıkça merkezden uzaklaştılar, uzaklaşıyorlar..

Oysa birçok ilin ekonomisinin büyük oranını, kültür, sanat ve birçok alanda gelişmişliğini öğrenci potansiyeli ile tarif edebiliyoruz.

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, akıllara gelen ilk sorunun ne olduğunu sürekli aynı eksende tartışmalar olduğu için biliyorum

Bu satırları okuduktan sonra ?Yahu memleketin siyasetçisi, esnaf odaları belediye başkanları ne iş yapar? diyenleri duyar gibi oluyorum..

Bu eleştirilerin tamamına katılmakla birlikte artık yetki sahiplerinin sudan bahanelerle topu taca atmaması gerektiğini söylemek istiyorum..

Kırıkkale´mizin varlık nedeni olan MKE´nin aynı duyarsızlıklar yüzünden sabun köpüğü gibi nasıl eriyip bittiğini hepimiz çoook iyi biliyoruz..

Tabi ki Üniversitemizin eriyip biteceği gibi bir durumun söz konusu değil, söz sahiplerinin öğrenci meselesine çözüm üretmesini istiyoruz

Kurulduğu yıldan bu yana birisi birkaç ay, bir değeri iki dönem olmak üzere beş belediye başkanının da vaadini tutmadığını görüyoruz

Seçim dönemlerinde hep beraber şahit olduğumuz üzere seçim beyannamesinde öğrenci meselesini birinci sıraya alan başkanları tanıyoruz

Yol, su, kaldırım ve marjinal projelerden önce öğrencilerin merkeze taşınması için çok güzel önerilerde bulunan adayları da unutmuyoruz..

Oysa öncelikle merkezde yapılacak ön çalışma, sonrasında da ulaşım sorununa bir tık değinilse şehrin üniversite ile bütünleşmemesi için bir nedenin olmadığını hep beraber biliyoruz..

Ulaşım sorununun basit bir proje ile çözülmesi öğrencilerin şehre kazandırılmasında en önemli girişim olacaktır. Geçmiş dönemde bir başkan adayının raylı sistem projesinde olduğu gibi

Üniversitenin Kırıkkale ile bütünleşmesinin sadece öğrencinin şehir merkezine taşınması ile değil en azından merkeze bir fakültenin kurulmasıyla mümkün olacağını biliyoruz.

Yıldan bu yana bu yönde bir çalışmanın olduğunu söylemek mümkün değilken, mevcut belediyenin en azından mekânsal olarak öğrenciyi merkeze çekecek tarzda projelerini takip ediyoruz..

Tabi ki yukarıda belirttiğim gibi fincancı katırlarını ürkütmemek kaydıyla öğrencilerin ulaşımını sağlayacak raylı veya karayolu sistemini geliştirmekle mümkün olacaktır.

Yıllardır bu memlekette siyaset yapanlar kendini profesyonel gören siyasetçiler, meslek odaları ile sivil toplum kuruluşlarının bu meseleye sahip çıkma zamanının gelip te geçmek üzere olduğunu buradan yüksek sesle söylüyorum.

Bugün öğrenci sayısı yaklaşık 40 bin rakamına ulaşmış bacasız fabrika olarak adlandırılan üniversitenin dumanını MKE örneğinde olduğu gibi seyretmekten başka bir şey yapmayacağımızı bugünden görmemiz gerektiğini ifade ediyorum.

Dolayısıyla sonraki yıllarını da mesleğimle ilgili olduğu için yakından biliyorum.

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu