MURAT KARADAĞ


Pusula yine atlattı

Pusula yine atlattı


Biraz argo alacak ama, bizim piyasada öyle söylenir..
?Pusula yine atlattı? Dünkü manşet haberimiz kamuoyunda birçok yönüyle tartışıldı.

Gazetecilikte ?Haber atlatma? diye bir terim vardır ya. Bu öyle bir şey de değil. Dünkü manşet haberimiz, çok yönlü ele alındı. Haber konusunun altında başka, başka şeyler arayanlar da oldu. Haberi art niyetsiz halisane değerlendirenler de. Kısacası kimi nalına, kimisi de mıhına vurdu.

Vesselam dün Pusula yine tartıştırdı.

Haber konusu kazada asıl suçlunun çocukların ailesi olduğunu söyleyenler oldu, polislerin suçunun olmadığını anlatma gereği duyanlar bile çıktı. Oysa haber ne birinci öngörüyü, nede ikinci söyleneni yansıtmadığı gibi tamamen tesadüflerle gelişen olayların somut haber diliyle anlatımından ibaretti.

Haberi halisane tarafsız bir gözle okuyanlar, haberde anlatılmaya çalışılan temayı iyi hissedenler, gelişmelerin bir kaynağının olduğuna inanlar, mucize olarak tanımladıkları gelişmelerin tarafsız bir dille kamuoyuna yansıtılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Haberi sonundan okuyup art niyetli değerlendirenler ise, sanki biz bu kazada ?Suçlu polisler? demişiz, ?Oh olsun cezalarını buldular? gibi bir imada bulunmuşuz gibi içindeki kara düşünceyi dışa yansıtanlar ise bizi bir kaşık suda boğmaya çalıştı. Yok öyle bir şey. Bizim böyle bir düşüncemiz olmadığı gibi, olması da mümkün değil.

Zaten haberden de anlaşılacağı üzere ortada bir trafik kazası, iki kardeşin feci şekilde ölümü var. Kaza sonrasında çocukların babasının hukuk mücadelesi var. Mücadele sırasında tamamen tesadüfe dayalı gelişmeler var. İşte bu noktada bu gelişmelerin inancımıza göre birde tanımlaması var.

İşte bu noktada haberde anlatılmaya çalışılan durum da bu. Yok, polisler suçsuz, yok sürücü kusurlu, yok çocukların ailesi birinci derecede suçlu gibi kimse ahkam kesmesin herkes haddini bilsin. Biz burada ortada olan somut bir gelişmeyi habercilik dili ile kamuoyuna anlatmaya çalıştık.

Bizim kimseyle bir alacağımız veya vereceğimiz olmadığı gibi kimseyi de rencide etmek gibi bir derdimiz de yok. Haber ortada haberin konusu da belli. Biz yaptığımız şeyin habercilikten başka bir şey olymadığına inanıyoruz. 

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu