ÖZNUR ÖZDER BAZ


Pusula 7`nci yılında

Pusula 7`nci yılında


  Pusula Gazetesi her yeni günde, kendine yenilikler katarak, gelişen basında söz hakkına sahip olmak için birçok zorluklardan geçerek, bıkmadan, yılmadan ilerledi ve  7`nci yılını kutluyor.
 7`nci yılında Pusula Gazetesi yayım hayatında hızlı adımlarla  ilerliyor. Bunu gösterişli tanıtımlar, abartılı reklamlar yoluyla değil, inanç ve okurlarına duyduğu saygıya öncelik vererek yapıyor.
 Günümüzde teknolojinin gelişmesine paralel olarak çıkan, elektronik medyanın kısa süreli güncelliği karşısında gazetenin tek avantajı okurun istediği an elinin altında olması değil, radyo ve televizyon tarafından çoğunlukla yüzeysel işlenen konuları ayrıntılarıyla ve de yorumlar eşliğinde ele almasıdır. Gazete radyo ve televizyona göre entelektüel bir iletişim aracıdır.
 Toplumsal olaylar tarih süreci içerisinde süreklilik gösterir. Geleceğe şekil vermek olayların irdelenip yorumlanmasına, bugünün anlaşılmasına ve geçmişin bilinmesine bağlıdır. Gazetelerde bugünün ve geçmişin anlaşılmasında önemli bir işlevi tarih boyunca sürdürmüş, günümüzde de bu görevini yerine getirmeye devam etmektedir.
  Yüce önder Atatürk milli mücadele yıllarında Türk halkını örgütlemek, kamuoyu oluşturmak, Türk ve dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla 14 Eylül 1919 yılında İrade-i Milliye Gazetesini kurmuştur. İlk sayıda, gazetenin yayınlanmasından 10 gün önce toplanan Sivas Kongresi`nde Mustafa Kemal Paşa`nın Kongreyi açış nutku, ile Padişah`a, Sadrazam`a ve İtilaf devletlerine verilen muhtıralar yer almaktadır.  İrade-i Milliye Gazetesinin özellikle ilk beş sayısındaki yazılar, bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından kaleme alınmıştır.
 Gücünü halktan alan Atatürk, devrimleri benimsetme yolunda zorlama ve baskı yapma yerine ikna ve kamuoyu oluşturma yöntemlerine başvurmuş ve basın yoluyla bunu yapmıştır.
 Yerel basın, yayınlandığı il, ilçe ve kasabanın geçmiş tarihini, şehrin gelişimini ve geçirdiği değişimi safhaları yazılarla ve resimlerle belgelemiş bunun belgelerini, gazetenin arşivinde saklanmaktadır. Bu arşivlerden sonraki gelen nesiller yaşadığı şehrin geçmişini buralardan öğrenebilecektir. Yerel basın Kurtuluş savaşında da halkın bilinçlenmesinde ve bilgilendirilmesinde çok büyük görevleri yerine getirmiştir. Bundan ötürüdür ki yerel gazetelere her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu kanısındayım.
 Bir köşe yazarı olarak yazılarımı sağduyu ile yazmaya çalıştım. Toplumun hislerini kamuoyuna yansıtabildiysem ve  Kırıkkale?mizde ölçülü eleştirme kültürüne biraz katkı da bulunmamı sağlayan Pusula Gazetesinde emeği geçen tüm emekçilerin ellerine sağlık, yüreklerine sağlık diliyorum.
Tüm samimiyetimle Pusula Gazetesinin 7. yıl dönümünü kutluyorum.


  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı