OSMAN ÖCAL


PKK Terör Örgütünün Tunceli Çıkmazı-3

PKK Terör Örgütünün Tunceli Çıkmazı-3


Verilen bilgilere göre 1974 yılında Ankara Tuzluçayır’da ‘apocular’ diye adlandırılan 10 civarında militanın gerçekleştirdiği bir toplantı olur. Daha sonra Diyarbakır’ın Lice ilçesi Fis köyünde yapılan toplantıda 120 civarında militana görev verilir ki bu kişiler örgütün kurucuları olarak belirtiliyor.


1974–78 yılları arasında görev alan militanların çoğunluğunun Tunceli doğumlu diğer taraftan bir kısmının da Tunceli Öğretmen Okulu öğrencisi veya mezunu olması dikkat çekicidir. Diğer bir ayrıntı ise kurucular olarak bilinen militanların arasında 9 kişinin Türk olduğudur.

 

İç hesaplaşma yoluyla çoğunluğu infaz veya hain ilan edilen militanların bu grup içinden olduğu ifade edildiğine göre örgütte bir Zaza Alevi ayrımcılığı olduğu açıkça görülüyor.

Daha sonra Tunceli Bingöl ağırlığı azalır ve Diyarbakır, Urfa, Siirt, Şırnak, Hakkâri, Van gibi iller ile Suriye ağırlı artarken eğitim seviyesi de düşer.

Teröristin memleketinin, etnik kökeninin, inancının ne olduğu çok da önemli değil. Ülke için terör nerden gelirse gelsin terördür, gerçekleştirenler ise teröristtir. Fakat buradaki dikkat çekici bir noktayı tekrar etmeden de geçemeyeceğim.

 

Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin pazarlığa oturduğu ve millete hoş göstermeye çalıştığı Terörist başının, örgütü tamamen Kürt ırkçılığına götürmek istemesi bunu yaparken de Kürt olmayan militanlarını konumu ne olursa olsun, özellikle ileri uçtakileri en acımasız şekilde bertaraf etmeye çalışmasıdır.

On binlerce insanın ölümünden sorumlu olan terör örgütünün ve elebaşının Tunceli’ye bakış açısını oraya gönderdiği gurubunun nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair sözde eyalet komutanına verdiği bir talimat ve yetkinin özetinden anlamak mümkün. Şöyle ki:

 

Tunceli halkı üzerinde baskı uygulanması böylece halkın örgüte bağlanması, diğer yandan geri dönme ve örgütten kaçışı engelleyeceğinin belirtilmesi. Her ölünün düşmanlığa her düşmanlığın savaşa, her savaşın önderliğin güçlenmesine yol açacağı açıklamasının yapılması. Köylerde devlet yanlısı köylülerin öldürülerek korku salınması. Köylerdeki okulların yakılıp öğretmenlerin öldürülmesi. Verilen kayıplar karşılığında köylerde katliamlar yapılması. Örgütten kaçan militanların ailelerinin taciz edilmesi, öldürülmesi. Yerel PKK’lıların örgüt öncesi yaşamları da dikkate alınarak ilişki içinde olduğu köylerle ayrılığa düşürülmesi. Türk güvenlik güçlerinin halka baskı yapmasını sağlayacak önlemler alınması…

 

PKK terör örgütü her fırsatta kendileri dışında hiçbir sol örgütün şehirde ve kırsalda barınamayacağını ifade ederken, bölge sorumlusu:  ‘‘Türk soluna mensup örgütler bizim misafirimizdir. Misafirler ev sahibi gibi davranamazlar’’ diyordu.

 

Tunceli İl başkanı Engin Doğru Ocak 2104’de “Dêrsim tarihsel bir hesaplaşmayı tamamlayacak”, derken halkı sindirmek için Tunceli çevresinde örgütün öldürdüklerinin, şehit ettiklerinin hesabını kim verecek acaba. Bölgede öldürülen çok sayıda sivilin yanında öldürülen bazı köy muhtarları: Atadoğru Zaza Alevi, Dokuzkaya Zaza Alevi, Ağaçpınar Zaza Alevi, Yenisöğüt Zaza Alevi, Otlukaya Zaza Alevi, Güleç Zaza Alevi, Sampaşa Zaza Alevidir.

12 kişinin öldürüldüğü Dedebağ Zaza Alevi katliamı. Baba ve kızları 3 kişinin Doğan köy Zaza Alevi Katliamı. Bir örnek daha,7 kişinin katledildiği Elbistan Kantarma köyü alevi.

 

Ülke genelinde bir Alevi- Sünni çatışması çıkarmak amacıyla Madımak olayından hemen sonra ise 33 kişinin öldürüldüğü Başbağlar katliamı da başka bir ayrıntı.

 

Küçük bir ayrıntı daha: 22 Mayıs 2007 Ankara’nın Ulus semtinde 7 kişinin ölümü 102 kişinin yaralandığı canlı bomba eylemini gerçekleştiren Güven Akkuş’un nüfusuna kayıt olduğu köyde Alevi inancı ve Türkmen oba kültürü hâkimdir. Eski örgütü TİKB olayı neden üstlenmemiştir acaba? (Devamı Gelecek…)

  • Perşembe 21.8 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli