RECEP SEFER


PATRON

Patron: 8 Mart gelirken kadınlarımızın dünden bu güne durumu, Bilindiği üzere 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü, emekçi kadınlar günü olarak, ABD de, iş saatlerinin 8 saat olması İçin 1857 yılında New York ta yapılan bir direnişte bir textil fabrikasında yanarak ölen yüzlerce kadın anısına , 1910 dan bu güne tüm dünyada kutlanıyor .


Dünya kadınları , eşit ücret , güvenceli iş , cinsiyet ayrımcılığına  karşı bir mücadele günü olarak bir farkındalık günü olarak kutlarken , kadını bir meta olarak , ve tüketim objesi olarak gören kapitalist sistem bu günüde yine bir tüketim gününe dönüştürmek istemektedir ,   8 Mart , her ne kadar evrensel bir batı değeri  olarak sunulsa da , bu değerlere bizim ülkemizin kadınlarınında , dünya mücadele ve direniş tarihinde anılacak , imrenilecek bir yeri vardır. Ahi Teşkilatının kadın kolu olan Bacıyan-ı Rum mensupları, yönetimin yanlış kararlarına ve Moğol istilasına karşı da Ahilerle birlikte savaştı. Moğol askerleri ve sonra da mallarına el koyan Selçuklu sultanlarına direnen Anadolu Bacıları’nın bir kısmı kılıçtan geçirildi. Bazıları da esir hayatı yaşadı.

Osmanlı devletinin kuruluş felsefesini de oluşturan , hacı bektaş veli ve ahi Evran , kır ve kent ( zanaatlar) örgütlenmesinin çekirdeğini bir kadın örgütlenmesi olan bacıyan- ı  rum örgütleme si oluşturmuştu , yine kurtuluş savaşında kadınlarımız gerek cephede gerekse cephe gerisinde büyük bir destan yazmışlar , bu destanda adı olan başta , kara fatmalar , gördesli makbuleler, Kastamonu dan Şerif’e bacıların bu kahraman lıkları cumhuriyetin kurucu iradesi tarafından dünyanın en öncesinde seçme ve seçilme hakkı verilerek mükafatlandırılmıştır  . Dünyanın ilkleri arasına giren Türk kadınları , maalesef bugün başta istihdam olmak üzere bir çok alanda dünya sıralamasında geri sıralarda yer almıştır. Siyasette ise kadınların temsil oranları % 20 ler civarında inip çıkmaktadır . Bu gün ise 20- 30 yıldır kadınların üzerinden siyaset yapan ,onların giyimi - kuşamının politika malzemesi yaparak bu durumu kendi siyasi ikbaline tahvil eden erkek egemen siyasi yapılar ise kadınların istihdam daki yerini ve işyerlerinde hem kadın hem de işçi oluşundan kaynaklanan çifte sömürü düzeninin değiştirilmesi insanca yaşam ve çalışma koşularının oluşturulması  için kılını dahi kıpırdatmamıştır. Onlara verilen milletvekilliğini , bakanlığı bir vitrin malzemesi bir Ulufe olarak görerek aslında onları daha da aşağılamıştır. Bugün kadınlarımız kendi mücadele ve direniş hareketini kendi örüyor. Artık başı açık , başı kapalı olmasına aldırmadan , Avm lerde, fabrikalarda , çağrı merkezlerinde , banka ve bürolarda , çalışma koşulları , eşit ücret , ve güvenceli iş için birlikte mücadele ediyorlar . Kendilerinin farkındalar ve her türlü ayrışma ve  istismarın sadece köleleştirmek isteyenlerin işine yarayacağının bilincindeler . Kadınlar emekçiler gününü kendi hakları İçin kutlarken ,    Ülkemiz açısından utanç verici durum olan kadın cinayetlerinin son bulması içinde alanlarda , meydanlarda , her türlü platform lar da her yıl sayıları  300 ile 400 leri bulan kadın cinayetlerini protesto ediyor ve bu cinayetlerin durdurulması için yasal düzenlemeler ( başta İstanbul sözleşmesi ) için mücadele veriyorlar .    Kadınlarını eşit ve özgür birey olarak görmeyen toplumların gelişmişlik seviyeleri ve bu durumu gösteren sıralamaları ortada iken yukarıda belirttiğim üzere bu durumu görmezden gelmek bir gafletinde  göstergesidir .  Ülkeyi kalkındırmak ve muassır medeniyet seviyesine ulaştırmanın yolu burdan geçiyor. Gününüz kutlu olsun emekçi kadınlar.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli