HABİLHAN PEHLİVANLI


Otağlara geri mi dönsek?

Otağlara geri mi dönsek?


Tarihçilere göre Türkler arasında yerleşik hayata ilk olarak Uygurlar geçmiştir.
Yazı, edebiyat ve yerleşik hayatın gereklerini yerine getiren Uygurlar, dini inanış olarak da daha çok Budizm ve Maniheizm gibi daha sakin, daha dingin hayat tarzına uygun olan dinleri tercih etmişlerdir.
 
Ancak şu da bir gerçektir ki, gerek kültürel olarak gerekse anlayış bakımından en çabuk yozlaşan da Uygurlar olmuş ve Çinlilerden etkilenerek kimi zaman diğer Türk boylarına karşı savaşmışlardır bile.
 
Ancak Türk insanının karakterine daha uygun olan yaşam tarzını benimseyen Hunlar ve sonrasında Göktürkler ?otağlarda?(çadırlarda) yaşamış, zaten yerinde duramayan karakterleriyle de yaz kış sürekli göçebe bir hayatın izini sürmüşlerdir.
 
Türk Milleti ne zaman ki İslamiyet?le tanışmış, işte o günden sonra yerleşik hayata geçiş hızlanmış; zamanın ve gelişen toplumsal yapıların da etkisiyle bütün Türkler yerleşik köyler ve kentler kurmaya başlamışlardır.
 
Tabi, kanı sürekli kaynayan; bir türlü durduğu yerde duramayan Oğuzları (Türkmenleri) saymazsak!
 
Bugün bile dağ eteğindeki köylerde yaşayan bütün Türkmen boyları yerleşik hayatın zorlamasına inat, yazın ?yaylakta?, kışın ?kışlakta? yaşama arzusunu sürdürmektedir. Özellikle Toroslarda yaşayan Sarıkeçili ve Karakeçili Türkmenleri bu adetlerini devam ettirmektedirler.
***
Gelelim Kırıkkale?ye?
Nüfusunun çoğunluğu Türkmen boylarından oluşan Kırıkkale?de de bir fırsat bulsak aynı tarz bir hayat yaşamaya meyilliyiz.
 
Neden olmasın?
 
Bakar mısınız şu şehrin haline?
Caddeler, sokaklar artık tıkanmış, bitmiş, şehrin kalabalığını ve daha ötesi yoğunluğunu kaldıramaz hale gelmiştir.
 
Araçlardan yürüyecek yer bulamayan yayalar, yayalardan yolda belli bir hızda seyredemeyen araçlar?
?Sefer Tası? misali apartmanlara sıkışan hayatlar; o apartmanların önüne konulmayan bahçelerde koşup oynayamayan ?fanus çocukları??
Şehirleşemeyen şehirler; gün geçtikçe bitip yiten köyler?
 
İşte durumumuz bu kadar vahim!
 
O yüzden de bazen düşünmüyor değilim;
 
?Yeniden otağlara mı dönsek??
  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli