YUNUS PEHLİVANLI


Osb’lerin Nitelikli Eleman İhtiyacı- TEKNİK KOLEJLER VE MKE ÇIRAK OKULU

2013 yılında projelendirilen ve 2017-2018 yıllarında alt yapı yatırımları tamamlanan ve toplam 500 dönüm arazi üzerine yapılan Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayinde 51 adet Sanayi parseli bulunuyor.


Projenin başlangıcında Sanayiciler için ayrılan 51 parsel üzerinde çok önemli bir çalışma daha yapılmıştı. Bu 51 parsel üzerinde ada bazında ve 6 başlıkta (Sektörel Gruplandırmaya) gidileceği bunların: 1- Talaşlı İmalat 2- Isıl İşlem 3- Saç İmalatı ve Metal İşleme 4- Plastik Enjeksiyon ve Plastik İmalat 5- Metal Kaplama 6- Ambalaj ve Diğer İmalatlar olmak üzere 6 sektörde gruplandırılması planlanmıştı. Elbette bu gruplandırmanın hayata geçirilebilmesi içinde, öncelikle bu sektördeki imalatçıların Silah OSB´ye yatırım yapmak üzere müracaat etmesi gerekiyor.

Silah OSB ile ilgili hazırlanmış bir bilgilendirme raporuna göre hali hazırda: 37 parselin boş olduğu, 14 parselin tahsis edildiği,1 firmanın inşaat aşamasında, 8 firmanın da proje aşamasında olduğu ve toplam 360 kişinin buradaki firmalarda çalıştığı görülüyor.    

Kırıkkale OSB’de çalışmaların devam ettiği bu süreçte 2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Sanayi bölgelerinde 300 tane Teknik Kolej yapılacağı ve açılması planlanan bu Teknik Kolejlerde de OSB´lerdeki imalatçılarında görüşleri alınarak belirlenecek meslek gruplarında ve branşlarda eğitim verileceği belirtilmişti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmaları neticesinde 2017-2018 yıllarında; Aksaray, Bursa Kestel, Kayseri, Kırşehir, Manisa (2.etap), Şırnak, Afyonkarahisar, Antalya ve Tokat OSB’lerde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim bursu destekli 9 adet Teknik Kolej kuruldu. Yalnız bu kolejlerin (MEB) bursu destekli olduğu bilgisinin altını tekrar çizmek istiyorum

Yine bu minvalde 2021 yılının ilk aylarında Konya Organize Sanayi Bölgesinde (KOS) ile Necmettin Erbakan Üniversitesi arasında yapılan anlaşma ile Konya OSB’ye Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kurma çalışmaları başlatıldı.

Bu konu elbette OSB yapmak kadar önemli.

Çünkü Sanayi sektörünün en önemli ihtiyacı NİTELİKLİ ve KALİFİYE ELEMANDIR.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca (4. Sanayi Devrimi) ve (İşyeri Odaklı Eğitim) sloganlarından hareketle OSB’ler içinde kurulmaya başlanan -Teknik Kolej- Kırıkkale’de açılmamış olsa da bünyesinde; Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı, Makine Teknolojisi, Tasarım Teknolojileri ve Metalurji Teknolojileri Alanı bulunan ve 2014 yılında kurulan Yahşihan Organize Sanayi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 270 öğrenci ile eğitim hayatına devam ediyor.

2017 yılından itibaren OSB’ler içinde kurulan Teknik Kolejlerin en büyük özelliği öğrencilerin OSB alanı içinde hem teorik hem de pratik eğitim görme imkanına sahip olmaları.

Konuya buradan bakınca aslında MKE ÇIRAK OKULUNUN bu teknolojiyi taa 1940’lı yıllarda yakalamış olduğunu şimdi anlıyoruz. Öncelikle MKE’nin Fabrikalarında o yıl öncelikle hangi bölümlerde ve hangi branşlarda kaç tane Çırak-İşçi ihtiyacı varsa o belirleniyor ve tüm fabrikalar için toplamda kaç tane çırak-öğrenci gerekiyorsa SINAV yapıldıktan sonra Çırak Okuluna alınıyordu. 

Ve o öğrenci 2 yıl boyunca yarım gün okulda teorik eğitim yarım günde fabrikada pratik kurs görüyor ve 2 yılın sonunda işbaşı yaptığında fabrikada verilen işi çok kısa sürede yapabilecek bilgiye ve tecrübeye kavuşuyordu.

Evet.

1940’lı yıllarda başlatılan ve 1990’lı yıllara kadar devam ettirilen MKE Çırak Okulundaki eğitim sisteminin

2017 yılında yeniden Organize Sanayi Bölgelerinde uygulamaya çalışıldığına bakılırsa MKE Çırak Okulu bu anlamda bilgisayar oyunu deyimiyle yıllar önce (LEVEL) atlamış. 

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı