HABİLHAN PEHLİVANLI


Okul gezilerinde valilik onayının hükmü nedir?

Okul gezilerinde valilik onayının hükmü nedir?


Gezmeyi ve yeni yerler görmeyi çok seviyorum.
Bu yüzden de fırsatları mutlaka değerlendiriyorum.
Hatta lise yıllarımda turizmci olmak da hedeflerim arasındaydı.

Turizmci olamasam da her yıl ülkemizin farklı yerlerini gezmek ve görmek için elime geçen her fırsatı değerlendirerek kendi aracımla ya da toplu gezilerle binlerce kilometre yapıyor ve ülkemizin güzelliklerini görme fırsatını elde ediyorum.

Bireysel gezmelerde daha çok konfora önem verirken, birçoğunu bizzat kendim organize ederek öğrencileri götürdüğüm okul gezilerinde ise güvenlik ve ekonomiklik ön plana çıkıyor ister istemez. Zira onca öğrencinin sorumluluğu bir yandan, onlara en ekonomik şekilde en çok yeri gezdirebilmenin kaygısı bir yandan, geziler bazen organizatörlere zehir olabiliyor.

İşte tam da bu noktada devreye giren ve okul gezilerinin ilk zorunluluğu olan ?Valilik Onayı? birçok alanda imdada yetişiyor aslında. Çünkü valilik onayı ile çıkılan toplu gezilerde müze ve benzeri yerlere giriş ücretsizdir.
***
En azından biz öyle biliyoruz!..
***
Ne yazık ki turizm yörelerinde kimi zaman kendi inisiyatifleriyle hareket etmeye kalkan bazı belediye işletmeleri bu kuralı çiğnemeyi, hatta ayaklar altına almayı bir hüner sayıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerde ya da ören yerlerinde yaşanmayan bu sorun belediye işletmesi olan tarihî ve turistik bölgelerde, zaten kısıtlı bütçelerle gerçekleştirilen öğrenci gezilerini dahi baltalayabiliyor.
***
Geçtiğimiz Cumartesi günü Kapadokya Bölgesine gerçekleştirdiğimiz okul gezisinde Uçhisar Kalesi?nin işletmesini yapan Uçhisar Belediyesi?nin işgüzar görevlisinin tavrı bu olaya net bir örnektir!..
?Valilik Onayı beni ilgilendirmez? cümlesiyle kural tanımazlığını, medeniyetten ne kadar uzak bir insan olduğunu kendi kendine haykıran bu görevlinin öğrencilere ve öğretmenlere karşı olabildiğince kaba tavrı da bölgedeki tüm yetkililerin duyması ve tedbir alması gereken önemli bir durumdur.

?Babasının mekânını işletiyormuşçasına? nobran tavırları ve ?Lütufta bulunuyormuşçasına? ahkâm kesen konuşmalarıyla karşısında benim sakinliğimde olmayan bir başkasıyla karşılaşması halinde fiziksel kavgaya dönüşebilecek bir ortamı kendi kendisi hazırlayan bir karakterin de en belirgin örneğiydi bu şahıs.
***
Öncelikle bu yazımı gazetemiz internet sitesi üzerinden mutlaka ilgili belediye ve yetkililere mutlaka göndereceğim.

Ancak en çok merak ettiğim şey şu:
Valilik onaylarının geçerliliği nerelerdir?
Valilik onayı ile yapılan okul gezilerinde haricen giriş ücretleri de verilecek mi, verilmeyecek mi?

Tüm bu konuların onay belgesi ekinde belirtilmesi, bu tür gezileri düzenleyen öğretmenlerin de işlerini kolaylaştıracaktır.

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli