HABİLHAN PEHLİVANLI


Noel Baba, Yılbaşı, Mekke´nin Fethi?


Sene sonu geldi mi başlar bir muhabbet: ?Noel Baba ne ayaktır? Yılbaşı kutlansın mı? 1 Ocak Mekke´nin Fethi?? falan filan?

?Noel Baba iyi bir adam olsaydı bacadan değil kapıdan girerdi? diye bir laf bile çıkardılar.

Noel Baba´nın ne ayak olduğu mevzuuna bir de şöyle bakalım mı: Yeni nesilden bizim ?Noel Babaları? tanıyan var mı? Aziz Santa Nikola´yı değil de Mesela Dede Korkut´u? Onun anlattığı masalları ve destanları iyi anlayan? Öte yandan Nasrettin Hoca?.. Kaçımız hakkıyla bilip okuyoruz Hoca Nasrettin´i?

Ama onlar hediye dağıtmıyor değil mi? Neden sevelim ve tanıyalım ki(!)

İşte kapitalist dünyanın en büyük öğretisi!..

***

Yıllardır tartışılıyor: ?Yılbaşı kutlansın mı??

Yıllar önce Tombala üreten bir fabrikanın sahibiyle, kuru mısır ve kuruyemiş satan birkaç kişi çıkarmış bu yılbaşı muhabbetini. Sonradan da dansözlere falan ekmek çıkmış işte? Gerçi şimdi o da yok zaten!

Ne de olsa her taraf dansöz dolu!

Hem Hz İsa´nın doğumunu kutlamak çok riskli? Mesela İngiltere´de 22 Aralık gecesi 7´den 70´e tüm bayanlar pencerelerini açıp çırılçıplak yatıyorlarmış. İsa Mesih o gece gelecek diye!

Hani Türkiye´de böyle bir şey olsa... Maazallah!

***

Peki, geçen hafta Peygamber Efendimizin doğum günüydü. Yani Mevlit Kandili? Mesela Hz. İsa´nın değil de Peygamber Efendimizin doğum gününü, namaz kılıp dua ettikten sonra, bazılarımızın yılbaşı kutladığı masumiyette, evde TV seyredip kuruyemiş, patlamış mısır yiyerek kutlasaydık, ne sakıncası vardı bunun? Hem çoluk çocuğu da bilgilendirmiş, heveslendirmiş olurduk!..

Demem o ki, ?Yılbaşı Kutlama? olayının ?cılkını çıkaranlar? hariç, emin olun bu ülkenin yüzde yetmişi de böyle kutluyor zaten Yeni Yılı?

Bu arada, geçtiğimiz hafta, yani Hicri Takvime göre Rebiyülevvel Ayının 11. Gecesi Peygamber Efendimizin doğum günüydü ya? Peki, Nisan ayındaki Kutlu Doğum Haftası neyin nesi oluyor? Peygamber Efendimizi illa ki bir hafta, bir ay anmak istiyorsak Rebiyülevvel Ayının suyu mu çıktı? Ha? Miladi Takvime göre her yıl 11 gün geriden gelir, yaz olur, kış olur ona da katlanacağız!..

Şimdiiii? Gelelim bir diğer mevzua...

Mekke, Hicri 20 Ramazan 8 tarihinde fethedildi. Bu tarihin (o gün için) Miladi Takvimdeki karşılığı 11 Ocak 630´dur.

Peki, Yılbaşı Gecesi Mekke´nin Fethini kutlayanlar, aslında neyi kutluyor, bileniniz var mı?

Madem Mekke´nin Fethini kutlayacaktık, Ramazan Ayının 20´sinde kutlasaydık ya!

Ya da (olmaz ya) illa ki Miladi Takvime göre kutlanacaksa bu fetih, öyleyse daha 10 gün var? Yani 11 Ocak? Değil mi ama?

Haaa?

Canınız yılbaşı kutlamak istiyor, ama belli kimliklerinize sığdıramıyorsanız?

Şşşş? Çaktırmayın, ben kimseye söylemem? Aramızda sır!..

***

2016´da bu tür muhabbetlerin artık son bulması dileğiyle, hepinize mutlu, sağlıklı, huzurlu, başarılı, bol kazançlı bir yıl dilerim.

 

  • Cuma 19.5 ° / 7.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.3 ° / 9.1 ° Güneşli