MURAT KARADAĞ


Nerde o eski bayramlar..

Nerde o eski bayramlar..


 

Aklım erdi ereli hemen, hemen her bayramda duyarım. Geçtiğimiz bayramlarda olduğu gibi.

 

“Nerde o eski bayramlar” Eskiye hasret, yani “eskiden daha güzeldi” anlamında söylenir

 

Daha çok dini bayramlarda küçüğün büyüğe, büyüğün küçüğe gösterdiği saygı ve sevgi manasında.

 

Veya bayram günlerinin maneviyatının anlatılması için öyle girilirdi söze “nerede o eski bayramlar” diye.

 

Dini bayramlarımızın anlamını, tamamen olmasa da kısmen yitirmeye başladığını söylersek kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum.

 

Peki dini bayramlarımızla ilgili durum böylede milli bayramlarımızla ilgili durum nasıl?

 

Milli Bayramlarımızla ilgili durumunda üç aşağı beş yukarı aynı olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yani eskiyi anarken Milli Bayramlarımızla ilgili de “Nerede o eski bayramlar” demeden edemiyoruz.

 

Son yıllarda yaşananları ve törenlere olan ilgimizi şöyle bir hatırlayacak olursak yukarıdaki hasret sözünün az olduğunu görürüz.

 

“Nerede o eski bayramlar” öyle ya yıllar önce bayramlar, tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de büyük katılım ve coşkuyla kutlanırdı.

 

Bayram telaşı evlerde ve okullarda birkaç hafta önceden başlar büyük bir sevinç yaşanırdı. Hatta bayramlıklar bile alınırdı.

 

Aynı telaş elbette kamu kurum ve kuruluşlarında, ilgili tüm birim ve teşkilatlarda kısacası devletin her organında aynı yaşanırdı.

 

Ancak son birkaç yıla baktığımızda maalesef bunları yaşamak şöyle dursun duymamız bile mümkün olmuyor. Maalesef milli bayramlarımızı da anarken “Nerede o eski bayramlar” diyerek iç çekiyoruz

 

Üç-beş yıl önce törenlere katılması beklendiği halde katılmayan yöre milletvekillerini alabildiğine eleştirip yerden yere vuruyorduk. Hatta bir dahaki seçimde oy vermemekle tehdit bile ediyorduk.

 

Bugün geldiğimiz noktada maalesef bu ve benzer hadiselere tepki göstermek veya eleştirmek şöyle dursun geçmişte eleştiri konusu olan bu durum adeta kanıksanmış normalleşmiş gibi görünüyor.

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine siyasetçilerimizin kısıtlı sayıda katılması bunun yanında normal zamanlarda hemen her hafta sonunda Kırıkkale’ye gelen başta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve diğer vekillerin bayram törenlerine katılmaması sizce manidar değilmi dir?

 

Üstüne üstlük törenlere katılmayan vekillerimizin Mehmet Saygılı’nın annesinin cenazesine icabet etmesi (Yanlış anlaşılmasın insani bir görev) manidar olmaktan öte biraz grip olmadı mı?

 

Hatta cenaze merasimi sırasında yaşananlar siyasi tartışmalarda bu gelişmenin tuzu biberi olmadı mı?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Salı 14.2 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 13.6 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 4.7 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu