BİLGEHAN CANTEKİN


MKE’YE KİMLER ALINACAK

bölümünden mezun olduktan sonra İskilip Meslek Lisesine atanmıştı.


Yaklaşık 20 sene önce kayınbiraderim Gazi Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra İskilip Meslek Lisesine atanmıştı. Burada öğretmenlik yaptığı yıllarda Elektrik bölümü öğrencilerini okulun hazırladığı program doğrultusunda Ankara’ya ASELSAN fabrikasını tanıma ve tanıtma gezisine götürür.

Kayınbirader bu okulun çocuklarını yaklaşık 10 yıl sonra tekrar yine ASELSAN’a gezdirmeye götürdüğünde İnsan Kaynakları Müdürüne: “Müdür bey bundan 10 yıl önce Gazi Eğitim Mezunları buraya rahatça işbaşı yapabiliyordu şimdi işe alımda durum nedir? “ diye sorunca, ASELSAN İnsan Kaynakları Müdürünün verdiği cevap şudur: “Hocam şu masamda klasör halinde duran dosya işe girmek isteyen Üniversite mezunlarının dosyası. Artık Aselsan’a işe girişte ODTÜ yada İTÜ gibi Üniversite mezunu şartı olmasının yanı sıra 2 yabancı dil bilme şartı koyuyoruz……….” 

Evet.

Buradan şuraya gelmek istiyorum. ASELSAN yada ROKETSAN , İha ve Siha’ların mucidi BAYKAR gibi şirketler Savunma Sanayiinde planladıkları hedefe ulaşabilmek, Savunma Sanayiinden en iyi payı alabilmek için İŞE ALIMLARDA ve teknik personel kadrosunu oluşturmada ÇITAYI SON DERECE YÜKSEK TUTMUŞLAR.

(Not: Bu konuda Kariyer-Net sitesinin ilgili sayfasına girerek yukarıda adı belirtilmiş bu kuruluşlara işe alımda hangi bölümlerin ve yüzde kaç oranında hangi bölümün işe girebildiği ile ilgili çizelgeyi inceleyebilirsiniz)

MKE şimdi yeni bir yapılanmanın içine giriyor. Buna göre  MKE- DEVLET- güvencesinde özel İMTİYAZLARA sahip olacak ama bir ASELSAN ya da bir ROKETSAN gibi olabilmesi içinde herhalde yeni bir idari anlayışla yönetilecek. Birçok kişi gibi benimde yeni yapılanmadan özet olarak anladığım budur.

Keşke bu hedefe ulaşmak adına yeni durum MKE’den giden ya da gitmek üzere olan işçilere daha iyi anlatılabilse de bu DENEYİMLİ işçi kadrosu bir çırpıda kaybedilmeseydi.

Ya da;

Olan oldu giden gitti ise şayet hiç olmazsa MKE’ye yeni alınacak personel konusunda bari dikkat edilse.

Elbette bir Kırıkkaleli olarak MKE’ye yeni alınacak çalışanların hepsinin Kırıkkale’den olmasını bende isterim. Ancak MKE yetkilileri burada karar aşamasında çok önemli bir dönemeçtedirler.

MKE’nin yeni istihdam politikası; ASELSAN ya da BAYKAR gibimi olacak. Ve bu kuruluşlar gibi Savunma Sanayiinde zirveyi mi hedefleyecek? Yoksa idare-i maslahatçı bir anlayışla orta bir yolumu seçecekler bekleyip göreceğiz.

Ancak MKE için bir çok risk ve zorluklar göğüslendikten sonra, oluşturulan yeni  yapılanmanın, YENİ OLUŞACAK İSTİHDAM POLİTİKASIYLA heba edilmemesi gerekir.

Özetle: Atılan taş ürkütülen kurbağaya değecek mi- değmeyecek mi göreceğiz

 

  • Perşembe 29.3 ° / 13.5 ° false
  • Cuma 27 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.1 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı